Головна » 2017 » Лютий » 8 » Меморіальні дошки
11:49
Меморіальні дошки

Пожарський А. Меморіальні дошки Дубна / А. Пожарський, В. Сухолейстер. – Дубно, 2016. – 40 с.

Згадаймо всіх поіменно,

Згадаймо серцем своїм,

Це потрібно не мертвим,

Це потрібно живим.

У цьому документально-фактографічному виданні вперше за всю багатовікову минулу історію міста Дубна, яке пережило радісні і сумні, важкі і трагічні, спокійні і бурхливі, довготривалі, короткі чи епізодичні періоди, подаються свідчення через відкриті меморіальні чи анотацій ні дошки в різні роки, які збереглися до сьогодні. Чимало із переміною влад, що відбувалася кілька разів протягом існування міста, із новим будівництвом чи знесенням і руйнацією старих споруд, їх ремонтом, змінами назв вулиць, майданів, було під різними приводами бездумно або самовільно їх знищено, знято чи просто вкрадено, на спільний сором збайдужілим сучасникам.

Давайте помандруємо цим красивим і зеленим містом Дубном, зупинимось біля будинків із меморіальними або анотаційними дошками, згадаємо події та людей, що увіковічнені вдячними нащадками. Можливо, у декого виникне думка, а навіщо ота меморіальна дошка? Відповідь однозначна, щоб люди не втрачали пам’яті, щоб віддавали належне тим, хто жив, творив чи працював у попередні роки, залишив після себе добрі й вдячні справи для сучасників і нащадків. Це, зрозуміло, не потрібне уже їм, а треба знати нам, живим, і нашим наступникам, щоб не переривалася своєрідна естафета пошани, щоб знали своє родовідне коріння, історію населених пунктів чи вулиць, визначних культурних чи архітектурних пам’яток, щоб були духовно гордими за рідний край і свою рідну державу.

Для полегшення орієнтації зацікавленим, туристам і екскурсантам ознайомитися з цими пам’ятками, віддати свою шану людям, які залишили вдячне слово у городян чи історію української незалежної держави, згадати деякі знакові події, подається їх перелік із можливим алфавітним порядком та короткою історичною довідкою і бібліографіями увіковічених персоналій, вказуються конкретні адреси громадських і житлових будинків, де вони знаходяться.

В кінці книги для ширшого і глибшого ознайомлення з подіями, з життєвим шляхом і діяльністю людей, подається література.

Довідник розрахований на всіх, хто цікавиться, вивчає і популяризує історію міста Дубна.

Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 293 | Додав: kraeznavzi | Теги: Історія , Дубно , довідник , пам'ятки , меморіальні дошки | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]