Головна » 2019 » Грудень » 10 » Маріо Варгас Льйоса. «Хто вбив Паломіно Молеро?»
16:11
Маріо Варгас Льйоса. «Хто вбив Паломіно Молеро?»

Перуанський прозаїк, драматург, есеїст, філософ, публіцист, політичний і громадський діяч, лауреат Нобелівської премії з літератури 2010 року, Маріо Варгас Льйоса ніколи не був байдужим до становища своєї країни і вважав себе уповноваженим «рупором» правди. Несправедливість, зловживання владою, бюрократія і безкарність чиновників та військових присутні майже в кожному тексті Льйоси.
Вже перший його роман «Місто і пси» (1963), зробив письменника відомим і став культовою книгою для молоді. Вона спричинила у Лімі скандал, була піддана осуду з боку офіційної влади, після чого книгу було заборонено і спалено. Роман показав які безчинства дідівщини існують у перуанській армії. У США роман був екранізований.
Пропонуємо Вашій увазі ще одну повість Маріо Варгас Льйоси «Хто вбив Паломіно Молеро?» (1986). Це — сповнена драматизму детективна історія, що була написана через обурення письменника випадком, який мав місце на військово-повітряній базі у Таларі. Сталося зверине вбивство молодого льотчика, але злочин довго замовчувався (і керівництвом, і пресою).
Схоже, спрацювала горезвісна «кругова порука». До справи беруться досвідчені поліцейські — лейтенант Сильва і його підлеглий Літума. До речі, з ними читачі зустрічаються не вперше. («Літума в Андах», «Зелений Дім»). Саме цьому дуетові випало розворушити справжній вулик з безкарних злочинів серед військових високопосадовців.
Чи існує правда в чистому вигляді? Певно, що ні. Якщо сприймати правду у значенні «справедливість», то тут справи ще гірші. І сюжет цієї невеличкої повісті тому доказ.

Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 15 | Додав: читалка | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]