Головна » 2016 » Квітень » 18 » Марія Стус переїхала з Донецька до Києва
12:03
Марія Стус переїхала з Донецька до Києва

Радзієвська М. «Уже те, що Вася в Донецьку українською розмовляв, вважалося за націоналізм» / М. Радзієвська // Країна. – 2016. – № 10. – С. 35-39.

У часописі «Країна» публікується інтерв’ю з 79-річною сестрою поета і політв’язня василя Стуса, яка через війну на Донбасі переїхала до Києва, де винаймає квартиру.

Марія Семенівна народилася в с. Рахнівка Гайсинського району Вінницької області. Коли мала 2 роки, батьки – Семен Дем’янович та Ірина Яківна  - переселилися в місто Сталіно, нинішній Донецьк. Через рік, 1940-го, забрали до себе чотирьох дітей – 13-річну Палазю, 8-річного Івана, 3-річну Марію, 2-річного Василя. Двоє старших дітей Стусів померли. Палажка 1941 року від менінгіту, а 1944 – міною розірвало 15-літнього Івана. Батько працював на хімічному заводі. Мати була домогосподаркою.

Закінчила педагогічний інститут. Працювала у школі вчителькою математики. Жила вДонецьку в приватному будинку, за кілька вулиць від батьківської хати. Від початку АТО цей район найсильніше обстрілювався. Торі к 22 березня перебралася у Київ. З онукою 26-річною Еліною мешкає в орендованій двокімнатній квартирі на Березняках. До столиці переїхала і старша онука Інна, 28 років.

Чоловіка поховала 2012-го. Дочка 51-річна Тетяна живе з чоловіком у Донецьку в батьківській хаті. Працювала бухгалтером. Допомагає виховувати правнуків – 4-річну Ксенію, Меланку, 3 роки і 13-місячного Андрія.

У бесіді з кореспондентом Марія Семенівна ділиться спогадами про батьківську сім’ю, про брата та розповідає про життя в окупованому Донецьку.

Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 298 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]