Головна » 2017 » Квітень » 23 » Мар’ян Крушельницький
13:49
Мар’ян Крушельницький

«Митець не може йти життєвим шляхом, тримаючи голову вгору й дивлячись лише на зорі. Так не помітиш того, що під ногами, - можеш спіткнутися й розбити лоба. Не варто йти й з похиленою головою, дивлячись лише під ноги; звісно, тоді не розіб єшся, але зосередиш всю увагу тільки на тому, що лежить на дорозі, - на дрібних, натуралістичних речах. Звісно, так безпечніше, - тоді буде все: і правдоподібність, і фотографічна точність, і горезвісна «естественность» з усіма її «частностями»; так можна дійти далеко – до високого становища і слави. Але до справжнього мистецтва, до високого чину, до образних вершин не піднесешся, бо мистецтво на дорозі не валяється! Отже, митець мусить іти, дивлячись уперд!»

Народний артист Союзу РСР Мар ян Крушельницький

28. IV .1957. Пуща-Водиця

В цьому році виповнилося 120 років від дня народження видатного українського актора і режисера, учня Леся Курбаса – Мар яна Михайловича Крушельницького. Його життєвий і творчий шлях припав на складний період в історії України, розвитку її духовності, зокрема новаторських мистецьких пошуків.

Пропонуємо вам познайомитися з цією дивовижною людиною ближче. До вашої уваги книга: Лесь Танюк «Мар ян Крушельницький: школа образного перевтілення, заповідана Лесем Курбасом» (К. : Либідь, 2007. – 360 с.)

Лесь Танюк: «Читаймо Леся Курбаса, берімо до серця Сковороду й Вернадського, переживаймо Крушельницького, Гірняка та Миколу Куліша, вдивляймося в Архипенка, Василя Стуса й В яче слава Чорновола, згадуймо якомога частіше Дон Кіхотів української культури – і відшукаймо в кодному з них бодай крихту самого себе – на тлі всесвітів Тараса Шевченка, Лесі Українки й усього нашого українського духовного космосу.

У процесі цього самотворення ми станемо тією Україною, за яку вони поклали свої голови».

Відкривайте для себе Крушельницького якого ви не знали…

Анжела Хамедюк.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 140 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]