Головна » 2013 » Лютий » 28 » Маленькі шедеври великого майстра
17:18
Маленькі шедеври великого майстра

Вільям Сідні Портер – всесвітньо відомий майстер короткого оповідання – увійшов в історію світової літератури під псевдонімом О. Генрі. Народився письменник 11 вересня 1862 року в Гринсборо, штат Північна Кароліна. Він є автором понад двохсот вісімдесяти оповідань, скетчів, гуморесок. Життя Вільяма Портера було нерадісним від самого дитинства. У три роки він втратив матір, а батько, провінційний лікар, ставши вдівцем, почав пити й невдовзі перетворився на нікчемного алкоголіка. О.Генрі ввійшов в літературу як майстер цікавих оповідань. Він зумів посісти своє місце серед найкращих оповідачів в американській літературі завдяки оригінальності свого таланту.
Серед найкращих літературних шедеврів О.Генрі привертає до себе увагу оповідання "Дари волхвів" . Це зворушлива розповідь про життя бідних людей. Головними її героями є Делла, надзвичайно гарна молода жінка, та її чоловік Джим. Зовнішністю і характером дружина Білла Портера (О.Генрі) була схожа на героїню "Дари волхвів". Чарівне юне створіння, любляча й до кінця віддана жінка, вона буває щасливою тоді, коли щасливий її чоловік. Подружжя, зовсім не маючи грошей, намагається зробити один одному гідні подарунки на Різдво. Кожна людина на світі має щось найдорожче, таке мали й вони: у Делли було розкішне блискуче довге волосся; Джим мав наручний годинник, що залишився ще від батька. Криючись один від одного, вони вдвох продали найдорожче і придбали, як їм здавалося, чудові подарунки. Делла чоловікові купила коштовний золотий ланцюжок на годинник, а Джим - гребінці для волосся. Вони пожертвували скарбами, що становили предмет їх гордості.
Оповідання "Дари волхвів" - це дуже зворушлива історія, забарвлена добродушним гумором, але за завісою гумору приховуються серйозні думки, і тільки від проникливості читача залежить, наскільки важливі уроки винесе він із нього для себе.

Не менш цікавими є  й інші оповідання  письменника. Герої О. Генрі – звичайні американці : напівголодні продавщиці, підприємливі бізнесмени, честолюбні актриси, бідні художники, сміливі ковбої, азартні золотошукачі, нещасні бродяги та винахідливі авантюристи.

Художній світ новелістики О. Генрі є потужним джерелом дивовижної енергетики – енергетики щирої людяності, світлого гумору і життєдайного оптимізму.

Як сказав Ф. Патті «жодного нудного рядка : що не абзац – то несподіванка, яка  то вибухає сміхом, то примушує стрепенутися, кидаючи вам виклик, то неначе  штрикне під ребра, кепкуючи з вашого переляку…».


Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 372 | Додав: abonement | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]