Головна » 2015 » Червень » 24 » Максим Кідрук. Небратні
12:59
Максим Кідрук. Небратні

Кідрук М. Небратні. Україна - Росія: енциклопедія протистояння / М. Кідрук; передм. А. Любки. - Х.,2015. - 304 с.

Ця книга - авторський аналіз відносин України та Росі. Макс Кідрук неодноразово зазначав, що написав її на замовлення Польщі, де вона вийшла під назвою «Я – Українець», тому, можливо, твір дійсно буде більш цікавим для поляків та інших іноземців, котрі далекі від розуміння того, що насправді було в Україні два останні роки та і взагалі з моменту створення української державності. То ж читаючи цю книгу не дивуєтеся, що Ви не знайшли для себе нічого нового, адже по суті все, що в ній написано Макс неодноразово озвучував, як на зустрічах з читачами так і на сторінках соціальних мереж. Крім того, більшість зазначеної інформації не буде для Вас «відкриттям Америки», однак, я всеж раджу вам прочитати її. На початку книги сам Макс зазначає, що він не претендує на визнання його професійним істориком чи експертом в інших соціальних галузях, він просто хоче дати поштовх для зацікавлення Україною та подальшого її пізнання. Це блискучий аналіз подій, які відбуваються у нашій державі та історичного підгрунтя, що до цих подій призвело.
Популярний письменник простежує відносини українського і російського народів, починаючи з часів Хмельниччини. Автор стверджує, що незалежність та свободу вибору народ повинен відстоювати сам, не сподіваючись на чиюсь допомогу.
У творі М. Кідрук роздумує про історію виникнення слов`янських мов, русифікацію України, Будапештський меморандум 1994 року, газові війни 2004–2009 років, захоплення Криму росіянами, «сім`ю»  Януковича, майдан 2013–2014 років, війну на сході України тощо.
"Річ у тім, що від часу подій, про які я пишу, сплинуло зовсім мало часу — недостатньо для того, щоб повною мірою осягнути глибинну сутність політичних процесів, що призвели до лобового зіткнення України та Росії; абсолютно недостатньо, щоб виявити справжні, часто приховані мотиви персоналій, які визначали та визначають долю моєї країни у ХХІ столітті: президентів Ющенка, Януковича, Порошенка, правителя Російської Федерації Путіна, олігархів Медведчука, Ахметова, Коломойського й інших. Ця книга — публіцистична, а публіцисти, як відомо, не гребують фільтруванням усього, про що пишуть, через призму власного "я", - повідомив автор.
За його словами, у книзі зображені події, які він бачив на власні очі, історії з життя друзів, знайомих і родичів, декотрі з яких раптом опинилися "по той бік фронту" — в анексованому Криму чи у відтепер ворожій Росії. В Україні (і не тільки) часто можна почути нарікання на  Путіна персонально - зміниться у Росії "цар-батюшка" і хороші відносини між "братніми народами" відновляться. Однак, як стверджує Максим: "прибрати свинопаса - це, звісно, чудово! - проте мені здається, від того нічого не зміниться: стадо безмозких свиней залишатиметься стадом безмозких свиней."
Тож маю надію, що ми - українці нарешті винесемо важливий урок з власної історії та у нас вистачить мудрості, мужності і терпіння вистояти й перемогти.




Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 354 | Додав: art | Рейтинг: 4.2 / 5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]