Головна » 2018 » Березень » 31 » Літературний портрет Сергія Рачинця
12:08
Літературний портрет Сергія Рачинця

Любисток С. Я дякую тобі : літературний портрет (до 70-річчя від дня народження Сергія Рачинця)   . – Рівне : Дятлик М., 2017. – 64 с., іл.

Доля дубенського поета і прозаїка, пісняра і журналіста Сергія Порфировича Рачинця може послужити добрим прикладом для розмірковування, переосмислення, подивування, каяття, захоплення, поваги, пошани.

Книжка «Я дякую тобі», присвячена 70-річчю від дня народження Сергія Рачинця, а також 30-річчю від виходу першої книжки «Запах вітру» у львівському видавництві «Каменяр» і є не просто белетризованою біографією талановитого нашого сучасника. Це – хвилююча мандрівка у минуле, роздуми про не просте сьогодення, сподівання про краще майбутнє України.

Нині він – автор більш як півсотні книг для дітей та дорослих, майже 300 пісень, лауреат «Кришталевого жолудя» в місті Дубні (в номінації «За самобутність у мистецтві»), перший лауреат Міжнародної літературно-мистецької премії імені Миколи Сингаївського, Міжнародної літературно-мистецької премії імені Авеніра Коломийця, «Гілки Золотого Каштана», літературної премії імені Леся Мартиновича та чотириразовий лауреат  премії імені Володимира Дроцика, нагороджений Грамотою Слов’янського Центру штату Каліфорнія (США). Його твори увійшли до багатьох підручників, хрестоматій, антологій та інших солідних видань, а ошатний том вибраних поезій «Будую храм» став одним із найкращим із кращих на Всесвітній виставці української книги в Торонто (Канада).

Будучи незрячим, більше десяти разів побував за кордоном, без супроводу, надіючись тільки на Бога, зокрема – у Франції, Польщі й 6 разів у Сполучених Штатах Америки, де видрукувані три його поетичні збірки, кілька прозових книг для дітей, «Мир вам!» - англійською мовою. За його оповіданням «Миколка» створено художній фільм.

Сергій Рачинець багато подорожує, зустрічається з десятками тисяч людей, виступає у школах, бібліотеках, церквах, ділиться досвідом, читає високодуховні поезії, розповідає про тих, хто трапився на його шляху.

Творчі авторські вечори Сергія Рачинця відбувалися і у містах Клівленді (штат Огайо), Кент (штат Вашингтон), Філадельфія (штат Пенсільванія), у Київському інституті математики, в Луцьку, в Житомирі, в Дубні… А в Чікаго, де автор презентував свій художньо-документальний роман «Провідник справедливості» про нашого земляка, християнського і громадського діяча Олексу Гарбузюка, теж звучали пісні Сергія Порфировича.

Цікавий співрозмовник. Щиро переконаний, що і його життєва доля, його твори допоможуть комусь збагнути Істину, осягнути тепло Божої благодаті та любові, без яких життя – порожнє і безмістовне.

Книга доповнена фотоілюстраціями і допоможе ознайомитися з життям і творчістю Сергія Рачинця. Переглянути виданням можна у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 239 | Додав: kraeznavzi | Теги: пісняр , Журналіст , поет , портрет літературний | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]