Головна » 2019 » Лютий » 18 » Літакценти року: названі переможці літературної премії за 2018 рік
15:02
Літакценти року: названі переможці літературної премії за 2018 рік

От і стали відомі переможці книжкового рейтингу «ЛітАкцент року-2018 »! Їхні імена були оголошені під час церемонії нагородження у столиці 5 лютого в Книгарні «Є».
Найкращі українські книжки 2018-го обирали в  п’яти номінаціях: «Поезія», «Проза», «Поезія і проза для дітей», «Есеїстика й художній репортаж», «Літературознавство».
Так, у номінації «Поезія» перемогли дві книжки: «Зимовий король» Остапа Сливинського, і «Бунар» Катерини Калитко. Нагороду за прозовий текст здобула Світлана Тараторіна за роман «Лазарус». У номінації «Поезія і проза для дітей» журі віддало відзнаку «Щоденнику Лоли» Ольги Купріян. За номінацію «Есеїстика й художній репортаж» нагороду розділили Олеся Яремчук з художнім репортажем «Наші інші» та Павло Стех з художнім репортажем «Над прірвою в іржі». В номінації «Літературознавство» перемогли також дві книжки: «365. Книжка на кожен день, щоби справляти враження культурної людини» Ганни Улюри і «Повість про Миколу Зерова» Володимира Панченка.
Кілька переможців в одній номінації, наповнення художнього репортажу, зміни у наступному «ЛітАкценті року» — цьогорічна премія видалася щедрою на новини й відкриття. Традиційно важливими залишаються питання історії та пам’яті, оприявлення та проговорення травми. Особливо це помітно в номінації «Поезія».
Довідково: «ЛітАкцент року» — щорічна премія літературного інтернет-видання «ЛітАкцент», короткі списки якої шляхом голосування формують критики — автори сайту. Опісля з цими списками працює професійне журі, окреме для кожної номінації.
Ознайомитися з усіма номінантами та нюансами конкурсу - в статті Марії Чадюк на сторінках газети «День»: Чадюк М. Літакценти року / М. Чадюк // День. - 2019. - № 23/24. - С. 30-31.




Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 114 | Додав: Bibliograf | Теги: переможці , читання , літературні премії , конкурси , українська література | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]