Головна » 2016 » Квітень » 12 » ЛІСИ ЛАТВІЇ
16:43
ЛІСИ ЛАТВІЇ

У грудні минулого року представництвом Світового банку в Україні (у рамках міжнародної програми FLEG II) був проведений круглий стіл «Досвід країн ЄС для реформування лісового сектору України», на якому з оглядом досвіду ведення лісової галузі в країнах Балтії, зокрема, на прикладі реформування її в Латвії, поділився заступник керівника проекту ООН/ЕКЄ Томас Котовіц. Окрім того, нещодавно делегація українських лісівників відвідала цю балтійську країну, де наші земляки вже на власні очі оцінили рівень роботи колег та ступінь реформування галузі, у порівнянні зі спільним радянським минулим.

Реформування лісової галузі у Латвії проходило у кілька етапів. На перших порах фахівці вивчали досвід закордонних колег. Вже через два роки були реорганізовані усі 35 наявних на той час ліспромгоспів. У 1996 році була розроблена та презентована Державна програма «Лісова політика Латвії», яку затвердили в Уряді. У ході реалізації програми головним завданням реформування галузі ставилась вимога, щоб цінність лісів не знижувалася. Окрім того передбачалося, що лісове господарство в цілому стане прибутковим і замість витрат з бюджету навпаки буде його поповнювати.

Не дивлячись на різні форми власності, у процесі реалізації реформи законодавці прийняли новий єдиний рамковий закон про ліс, який поширюється на всі ліси. Вони не підлягають приватизації та залишені у володінні Міністерства землеробства.

Завдяки запровадженню реформ у лісовій галузі, Латвія нині входить у десятку передових країн ЄС за рівнем ведення лісового господарства.

При реформуванні лісової галузі варто враховувати власну специфіку, а не сліпо копіювати чужий досвід. Хоча чому б і не запозичити елементи передового досвіду у своїх колег?..

Іванів Л. Латвія – звичайно, не Україна, але дещо запозичити можна... / Л. Іванів // Пропозиція. – 2016. – № 1. – С. 14-18.

Раїса Гірак

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 427 | Додав: texnik | Теги: Лісове господарство , лісова галузь | Рейтинг: 2.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]