Головна » 2018 » Травень » 12 » Лісабон – місто свята
18:26
Лісабон – місто свята

Крушинська О. Калме, або Спокійна вдача Лісабона / О. Крушинська // Міжнародний туризм. – 2018. - № 2. – С. 88-94.
Головне причарування португальської столиці – це не поспіх, і відчути його можна лише налаштувавшись на правильний ритм. І завдяки цьому можна вловити основну тезу: життя чудове, і немає причин не тішитися ним день у день. Зараз особливо прикута увага до столиці Португалії, тому що там відкрився найбільший на континенті музичний телеконкурс - Євробачення .
Можливо фінал «Євробачення» лише трохи розбавить тутешню неквапливість.
Улюблене слово португальців, що втілює їхній підхід до будь-яких справ, - це «калме», «спокійно». Хоча місто й не мале, тут ніде немає ані багато машин, ані багато людей. На центральній площі Праса-ду-Комерсіу в неділю вдень ви нарахуєте з півсотні присутніх. Увечері їх побільшає. Аж близько восьмої на площі й на головній пішохідній вулиці Руа-Аугуста стає велелюдно!
Туристів вистачає, але вони розподіляються якось рівномірно, а головне, не витісняють із центру місцевих мешканців, як в інших європейських містах. І це так прекрасно! Лісабонці прогулюються набережною річки Тежу (що має вигляд морської затоки з припливами та відпливами), бігають, катаються на велосипедах, відпочивають на терасах кав’ярень.
«Бацилою» мас-туризму заражено лише лабіринт старовинних вуличок під замком Сау-Жорже. Тут вам і засилля крамарів-сувенірників, і вивіски «The best typical Portuguese restaurant», і знайомі погляди, якими ділки всього світу проводжають «отари» туристів. Проте й тут місто чинить опір, не даючи перетворити себе на декорацію. Все-таки у ньому живуть: будиночки пошарпані, під вікнами розвішано білизну, з балконів визирають дідусі в майках, а на подвір’ях дітлахи ганяють м’яча.
Цікаво, що у португальській мові до всіх назв робочих днів додається «-фейра». Понеділок – «секунда-фейра», тобто другий день тижня (рахується від неділі), п’ятниця – «секста-фейра», шостий день. «Фейра» означає приблизно те саме, що англійське «fairy» - свято або ярмарок. Чи не наголошують цим португальці, що свято у них щодня?!
Пітвердження можна побачити безліч. Португальці вміють святкувати не лише у дружньому чи родинному колі, а й усі разом. Коли торік Португалія вперше в історії виграла чемпіонат Європи з футболу, Лісабон дві доби не спав. На вулиці вийшли всі, машини їздили з натиснутими клаксонами, всі раділи і ніхто не працював. Ще багато цікавого про Лісабон можна дізнатись в журналі «Міжнародний туризм» № 2 за 2018 рік.







Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 213 | Додав: Bibliograf | Теги: Португалія , Туристи , португальська столиця , лісабонці , Євробачення , фейра | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]