Головна » 2017 » Березень » 28 » Ліки від старості
10:53
Ліки від старості

Людство здавна було стурбоване питаннями віддалення старості та винайдення еліксиру молодості . І лише в наш час науковцям вдалося дослідити деякі процеси, які впливають на старіння організму та досягти помітного успіху в питанні винайдення препаратів, що сприяють омолодженню.
Одним з найбільш перспективних напрямків у боротьбі зі старінням є генна інженерія . Вчені, які займаються дослідженнями, пов’язаними з продовженням терміну життя вважають, що старіння і смерть це лише частина генетичної програми, яку можна змінити. Цю гіпотезу побічно підтверджують тварини, які отримали назву «нестаріючі види». Деякі види черепах, наприклад, живуть близько 170 років. Тому геронтологи все частіше замислюються над тим, як помістити в цей ряд щасливців і людину.
Науковці прийшли до думки, що людські клітини не діляться безкінечно: вони запрограмовані на певну кількість ділень. Крім того, нові клітини поглинають ті, які пошкоджені. Це той механізм, який захищає нас від раку. Поступово клітина старіє – стає сенесцентною. Уявлення про накопичення в організмі людини сенесцентних клітин, як одна з головних причин старіння, починає домінувати в геронтології. Більшість дослідників вважають, що старіння це процес поступового накопичення пошкоджень в організмі. Все частіше вони висловлюються за застосування профілактичного лікування, яке дозволить знищити сенесцентні клітини та омолодить організм. З часом така терапія, яку кожна людина має проходити раз на рік, зможе перетворитися на «ліки від старості».
Як заявив професор А. Гудков, молекули-прототипи майбутніх ліків вже відкрили і незабаром їх почнуть випробовувати на тваринах.
Крім того, в багатьох лабораторіях світу ведуться пошуки оптимальних комбінацій «генів довголіття». І деякі з них досягли помітних результатів. Нещодавно у Флориді пройшла конференція, на якій було представлено результати перших клінічних досліджень потенційних геропротекторів (препаратів, що продовжують життя). Ними можуть стати деякі давно відомі вченим медичні препарати. Один з них – метформін. Прийом цього препарату дозволив на 30% віддалити виникнення діабету, серцево-судинних та інших хвороб, пов’язаних із віком. Такі препарати, як аспірин та рапаміцин продовжували життя мишам більш ніж на 15%.
В гонитві за «ліками від старості», як вважають біологи, переможе комплекс різноманітних заходів, які об’єднають досягнення багатьох вчених.
Якщо вас зацікавила дана інформація – звертайтеся до статті :
Кокурина Е. Долголетие по рецепту / Е. Кокурина // Вокруг света. – 2017. – №3. – С. 70–76.






Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 387 | Додав: Bibliograf | Теги: біологія , геронтологія , старіння , геропротектори , сенесценція , наукові дослідження , генна інженерія | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]