Головна » 2019 » Березень » 5 » Лікарські рослини при цукровому діабеті
12:18
Лікарські рослини при цукровому діабеті

Сьогодні хвороба на цукровий діабет (ЦД) увійшла у провідну трійку захворювань, поряд з атеросклерозом і раком, що спричинюють ранню інвалідність та смертність людей. ЦД скорочує тривалість життя на 10—30% та підвищує смертність у 2—3 рази.

Цукровий діабет — ендокринне захворювання, що характеризується синдромом хронічної гіперглікемії (збільшенням рівня глюкози в крові), є наслідком недостатньої продукції і (або) дії інсуліну — гормону підшлункової залози, необхідного для перетворення цукру та інших продуктів харчування в енергію.

У науковій і народній медицині є численні дані про використання лікарських рослин для лікування хворих на цукровий діабет і у світі відомо понад 400 таких рослин.

Саме про ці рослини йде мова у статті:

Цаль О. Я. Застосування лікарських рослин при цукровому діабеті / О. Я. Цаль, Р. М. Лисюк // Квіти України. - 2018. - № 5. – С. 25-31.

У статті Ви маєте можливість познайомитися з групами росин, що застосовують при ЦД, це рослини, що знижують рівень глюкози в крові.

В Україні число зареєстрованих хворих на діабет перевищило 1,264 млн. осіб, з них приблизно 90—95% — пацієнти з ЦД 2-го типу. Проте кількість людей з недіагностованою патологією реально перевищує у 3—4 рази кількість виявлених пацієнтів.

Ще з давніх часів до відкриття інсуліну в 1922 році і синтетичних цукрознижувальних препаратів (з середини 50-х років), нетрадиційна медицина багатьох країн ефективно використовувала різноманітні екстракти і настоянки з рослин для зменшення підвищеного рівня глюкози в крові, в основному при лікуванні ЦД 2-го типу. На сучасному етапі фітотерапія може використовуватися за певних типів і стадій ЦД як монотерапія в комбінації з дієтотерапією, а також як допоміжна терапія у комплексі з цукрознижуючими засобами й інсуліном. Всі лікарські рослини, котрі наділені гіпоглікемічним ефектом, можуть застосовуватися самостійно у вигляді настоянок чи відварів, або ж у складі різноманітних сумішей.

Лужне середовище рослин сприяє перетворюванню глюкози у фруктозу і манозу (легкозасвоювані організмом вуглеводи), для утилізації яких інсулін не потрібний, що зберігає знижену функцію підшлункової залози; активні сполуки рослин сприяють частковому відновленню клітин, які відповідають за продукцію інсуліну та зниження (без різких коливань і побічних дій на внутрішні органи) рівня глюкози у крові шляхом часткового відтворення або посилення ефектів багатьох пероральних антидіабетичних препаратів при можливому зниженні їх побічних ефектів і дози; нормалізують вторинні порушення обміну речовин та гормонів; забезпечують профілактику ускладнень з боку серцево-судинної, сечовидільної систем, опорно-рухового апарату тощо.

Автори подають групи рослин, що знижують рівень глюкози в крові завдяки вмісту інсуліноподібних та інших гормоно-подібних речовин.

З великої кількості лікарських рослин, що мають цукрознижуючі властивості, тільки частину широко застосовують у клінічній практиці. Серед них кульбабка лікарська, листя чорниці, стручки квасолі, корені цикорію звичайного, трава полин звичайний, петрушка кучерява, брусниця, суниця, козлятник, кропива дводомна, оман (дев'ясил), лопух, льон посівний та багато інших. Автори розписують дії рослин на різні органи при захворюванні на ЦД та про використання фітотерапії за певних типів та стадій ЦД, про застосування монотерапії в комбінації з дієтотерапією, а також як допоміжної терапії у комплексі з цукрознижуючими засобами й інсуліном.

Журнал чекає Вас у секторі документів з економічних, технічних та природничих наук (3-й поверх).

Людмила Шапірко.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 133 | Додав: texnik | Теги: рівень глюкози. , фітотерапія , лікарські рослини , Цукровий діабет | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]