Головна » 2012 » Березень » 27 » Маловідомі факти з життя відомого композитора
18:12
Маловідомі факти з життя відомого композитора

Ви можете собі уявити шекспірівські пристрасті у ХХ столітті в Америці? Місце дії - не італійська Верона, а емігрантський район Вест-Сайд у Нью-Йорку. Замість ворогуючих сімей Монтеккі та Капулетті – дві ворогуючи банди – ракети та акули. Сучасні Ромео та Джульєта перевтілилися у поляка Тоні та пуерторіканку Марію.  Лише фінал декілька змінений: Тоні – гине, а Марія – ні. Я думаю, що наші поважні читачі здогадалися, про що йдеться.  Так, це знаменита «Вест-Сайдська історія» композитора Леонарда Бернстайна та сценариста Артура Лоренца.
Саме Лоренц через 400 років переклав шекспірівську п’єсу на сучасний лад та запропонував її вже відомому на той час композитору. Так п’єса стала мюзиклом про наших сучасників, про нас, про любов, про те, що в нашому прагматичному світі тільки це почуття допомагає нам залишатися людьми.
Леонарда Бернстайна вже давно вважають класиком світової музики поряд з Чайковським, Бетховеном, Рахманіновим. Лише 10 років композитор не дожив до ХХI століття. Диригент, композитор, піаніст, письменник, професор, громадський діяч, продюсер, розповідач світового рівня – Бернстайн був найвпливовішим музикантом післявоєнного часу. Мало хто знає, що батьки композитора
Самуель Джозеф Бернстайн та Дженні Рєзник до еміграції в США перед першою світовою війною жили неподалік від Рівного. Сем – за роки життя в Україні знав лише українські народні пісні та музику місцевих єврейських виконавців – клейзмерів. Це вже в США він став продавцем книг. Він навіть думки не мав, ким стане його син! Леонард народився 25 серпня 1918 року в місті Лоренс штат Массачусетс, а дорослішав вже у Бостоні. Бути музикантом йому передрекла  сама доля і він наполегливо йшов по вибраному шляху. Всупереч батьку, який вважав його захоплення музикою пустою забавою, хлопець заробляв гроші самостійно та отримав  прекрасну музичну освіту. Вчився Бернстайн у славетній Латинський школі, потім у Гарвардському університеті, де навчався музичному мистецтву, грі на фортепіано. Далі був інститут Кертіс у Філадельфії, удосконалення у Беркширському музичному центрі. Але головною подією у житті Бернстайна стала зустріч з відомим диригентом Сергієм Кусевіцьким.
Успіхи Бернстайна на диригентський ниві були оцінені. У 1945 році Бернстайн  - головний диригент оркестру «Нью-Йорк сіті центр», де став послідовником відомого Леопольда Стоковського, а далі – головний диригент філармонічного оркестру.  Артистизм музиканта не знав меж: однією своєю жартівливою п’єсою він диригував без рук, керуючи оркестром тільки  мімікою та поглядом. Виконання першого твору Бернстайна – симфонії «Ієремія» - відбулося у 1944 році у Пітсбурзі. Далі була ораторія «Кадиш», балети «Вільна фантазія» та «Факсиміле», які  згодом перетворилися у мюзикли, оперета «Кандід».
У 1957 році Бернстайн розпочинає працювати над головним твором свого життя – «Вест-Сайдська історія», який назавжди перетворить музичний театр. Мюзикл відобразив суть композитора як творця, і саме через цей твір світ буде пам’ятати його. В останні роки життя композитор їздить по країнах Сходу, Європи, Латинської Америки, роз'яснюючи слухачам своє особисте, американське бачення музики.  Він брав активну участь у кампанії проти СНІДу. Єврей Бернстайн  диригував оркестром у Ієрусалімі під час війни 1967 року та виконував «Оду радості» Бетховена у 1989 році у Берліні, коли демонтували Стіну під вигуки «Свобода!» Композитор вчив світ, що музика – це щось більше, ніж просто ноти. Кров’ю, потом, сльозами він перетворив орди неуків, які не мають музичного слуху, у пристрасних шанувальників мистецтва, перетворив популярні театральні шоу в арену  суспільної думки та дитяче телебачення у забавну оркестрову гру.  Він був впевненим у тому, що мистецтво – це насамперед експресія, впевненість та любов, які необхідні для створення найвеличнішої музики в цьому найкращому із світів.




Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 519 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]