Головна » 2017 » Вересень » 1 » Легенди замків України: замок князів Острозьких
14:25
Легенди замків України: замок князів Острозьких

Трагічна доля княгині Острозької і її до­часна смерть не могли не породити легенд. Переповідають, що все пережите лягло за­надто важкою ношею на її тендітні плечі. Минуле невідступно слідувало за нею, стояло перед очима і раз по раз бачити ту картину у неї не стало сил. У відчаї княги­ня кинулася зі стін замку. Але до землі не долетіла, а перетворилася на птаху. Її підхопив і поніс вітер. Ночами, коли місячне світло м'яко лягає на стіни замку, а від боліт і річок до півгори піднімається імла, у замку незмінно з'являється жіноча постать. З роз­пущеною косою, гарна-прегарна, як у свої чотирнадцять, в білому серпанку вона до ранку блукає у вічному смутку і жалю за сво­їм понівеченим молодим життям. З горішніх покоїв чується, як дзвонить годинник, а в підземеллі риплять сходинки, наче хтось піднімається ними. Двері раптово відчиня­ються. Віє запахом жіночих парфумів. Але нікого немає. Все це триває до часу, поки на куполах церков першими променями не спалахне світанок. Тінь Гальшки поспішно зникає. І ніби й не було нічого, і все це - див­ний сон, навіяний чарами ночі. Тільки без­крає небо ще миготить вогниками зірок, що їх в народі мають за добрі душі, які боронять нас від зла. Вважають, що княгиня і досі ви­тає над Острогом і береже місто від різних напастей.

Замок князів Острозьких стоїть на пагорбі над річкою, овіяний славою минулих років, ніби вся велич століть закарбована в одній будівлі. Острог здобув славу міста вчених і воїнів. Він став визначним центром культури і освіти. Тут видавались найкращі у слов’янському світі книги і працювали найосвіченіші вчені Європи. З острозьких пагорбів на весь світ розливались ріки знань, а Острог називали Волинськими Атенами.

Але таїть Острог ще й драму найвідомішої і найбагатшої з роду Острозьких, однієї з найпомітніших жінок XVI століття - княгині Гальшки Острозької. Яку саме драму? – Читайте у часописі «Діана» - цікаву істрію рідного краю, яку треба знати…:

Фатальний спадок роду Острозьких. – Діана. – 2017. - № 17 (5-7). – С. 12-14.

Людмила Шапірко

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 224 | Додав: texnik | Теги: острог , Василь Острозький , легенда замку , Дмитро Сангушко , княгиня Гальшка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]