Лауреати конкурсу “Краща книга Рівненщини” 2012 року - 16 Травня 2013 - Порадник читача
Головна » 2013 » Травень » 16 » Лауреати конкурсу “Краща книга Рівненщини” 2012 року
10:25
Лауреати конкурсу “Краща книга Рівненщини” 2012 року

Жив'юк А. А. Від «Дерманської республіки» до «Дерманської трагедії»: нариси історії українського визвольного руху в Дермані на Волині / А. А. Жив'юк, І. В. Марчук. – Рівне : ПП ДМ, 2011. - 156 с: іл.

І я сказав собі: ось воно - село,
створене для повстанської боротьби
і написання безсмертних трилогій.

П. Сорока «Денники»




Книга Андрія Жив’юка «Від «Дерманської республіки» до «Дерманської трагедії» стала переможцем конкурсу «Краща книга Рівненщини – 2012» у номінації краще видання з мемуаристики та документалістики. У книзі нарисів висвітлено історію українського визвольного руху в селі Дермань на Волині впродовж XX століття. Автори відстежили еволюцію національної свідомості мешканців Дерманя під впливом поширення освіти, книги, діяльності українських партій та інституцій. Особливий акцент зроблено на зародженні й розгортанні на теренах, прилеглих до Дерманя, боротьби за створення самостійної української держави, яку провадили ОУН і УПА. З'ясовано, що наступ радянської влади на Дермань у повоєнний період мав на меті не лише поборення підпілля, а й руйнацію системи традиційних цінностей, властивих місцевим мешканцям, взяття під свій контроль духовно-освітнього простору села, витоки якого сягають ХVІ-ХVII століть.
Ще в 1919 році на території Дерманя й прилеглих сіл існувала інша "Дерманська республіка" - радянська. Звідси місцеві селяни ходили на Здолбунів поборювати Петлюру. Однак упродовж 1930-х - 1940-х років їхня свідомість кардинально перемінилась з прорадянської на національну, що стало наслідком ширення освіти, книги (для Дерманя особливо заважило слово Уласа Самчука), діяльності українських партій та інституцій – церкви, просвітніх установ, преси, кооперативів. Саме тому широкомасштабний наступ радянської влади на Дермань у 1940-х - 1980-х роках мав на меті не лише поборення підпілля, а й взяття під контроль духовно-освітнього простору села, включно з монастирем, церквою, школою, котрі своїми витоками сягали ХVІ-ХVІІ століть. Саме руйнація комуністичною номенклатурою системи традиційних цінностей, властивих місцевим мешканцям, а не лише провокативно-галасливі пропагандистські кампанії, складає суть "Дерманської трагедії".
Книга складається з окремих нарисів-розділів, укладених у хронологічній послідовності, об'єднаних географічно (Дермань і околиці), змістовно (український визвольний рух), персоналійно (головніші персонажі присутні в різних розділах), містить багато фотографій і фотодокументів. Автори вважають це видання за початкове щодо оприлюднення матеріалів, пов'язаних з Дерманем, які вдалося відшукати у різних архівах та книгозбірнях, і лише частина з яких використана для написання цієї книги. Окремі з нарисів, що увійшли до видання, публікувались раніше, однак їх текст при підготовці книги суттєво доповнений і доопрацьований. Видання адресоване дослідникам, викладачам, студентам, учням, усім зацікавленим історією України.


Підготувала Л. Малишева


Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 271 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]