Головна » 2016 » Червень » 26 » Курінний УПА
14:53
Курінний УПА

Марчук І. Курінний УПА Степан Трофимчук ­ «Недоля» / І. Марчук, Я. Переходько. – Л.; Торонто (Канада), 2015. – 120 с. – Літопис УПА. (Події і люди. Кн. 31).

Книга містить біографічний нарис уродженця містечка Тучин Рівненської області Степана Трофимчука. Під псевдо «Недоля» він був активним учасником українського національно-визвольного руху 30-40 рр. XX століття, пройшов ґрунтовний військовий вишкіл у легіоні «Роланд», створював повстанські відділи на Волині та Поліссі. За активну участь у розбудові Української Повстанської Армії С. Трофимчук – «Недоля» був привселюдно страчений НКВС у Рівному на початку 1945 року.

Основною джерельною базою дослідження служать архівні матеріали. Так при написанні книги вперше використано тритомну кримінальну справу курінного Степана Трофимчука та його побратимів, що знаходиться на збереженні у Галузевому державному архіві Служби безпеки України. Саме ця справа містить цінну інформацію про основні етапи життєвого шляху майбутнього курінного УПА, його політичні погляди, родину та друзів. У ній є чимало даних про учасників ОУН та УПА з Тучинщини, обставини формування територіального куреня, його чисельний склад та бойові дії у 1944 році.

Також важливим доповнення до архівних матеріалів є спогади ветеранів загону "Недолі" та очевидців подій.

З книгою детальніше можна ознайомитись у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 392 | Додав: kraeznavzi | Теги: уродженець містечка Тучин , відділи повстанські , УПА , Недоля | Рейтинг: 2.5 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]