Купрін О. І. Гранатовий браслет - 22 Квітня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Квітень » 22 » Купрін О. І. Гранатовий браслет
14:47
Купрін О. І. Гранатовий браслет

Російський письменник Олександр Іванович Купрін (1870-1938) за своє життя написав велику кількість повістей, оповідань, заміток, в яких любов до людей, людяність, гуманізм займає провідне місце. На думку письменника, життя без високої мети, без духовності принижує людину, спустошує її. До уваги читачів збірка, в яку входять такі чудові твори як «Суламіф», «Олеся», «Гранатовий браслет» та інші. Тема кохання у творчості Купріна посідає особливе місце – як щось незвичайне і загадкове, непоясненне логікою, що можна тільки відчути і пережити. Купрін був переконаний, що велике почуття кохання – рідкісний дар, і дається він не кожному: « І любов, кажу я вам, має свої вершини, які доступні тільки одиницям з мільйонів». У творах Купріна даром кохання нагороджені прості люди – дикунка Олеся, чиновник Желтков, дівчина з винограднику Суламіф.
В оповіданні «Гранатовий браслет» змальоване «справжнє, самовіддане, щире кохання» бідного чиновника Желткова до княгині Віри Миколаївни Шеін. На протязі семи років він кохає її, для нього головним є усвідомлення того, що жінка, яку він боготворить, існує, що йому вдалося зустріти її. Повість "Гранатовий браслет",  є однією з найбільш зворушливих, самих сумних розповідей про нерозділене кохання. У написаній за мотивами біблійної «Пісні пісень» царя Соломона «Суламіфі» провідною є та сама думка: лише кохання, всесильне й вічне, зможе вберегти людей від морального виродження. « Багато століть минуло з тих часів. Були і царства і царі, і від них не залишилося й сліду, наче від вітру, що пробіг над пустелею. Були тривалі нещадні війни, після яких імена полководців сяяли в століттях, ніби закривавлені зірки, але час стер навіть саму пам'ять про них. Кохання ж бідної дівчини з виноградника й великого царя ніколи не забудеться, тому що міцне, як смерть, тому що кожна закохана — цариця, тому що кохання прекрасне!» — стверджує письменник.
Повісті Купріна «Суламіф» і «Гранатовий браслет» є натхненним гімном на славу справжньої любові, яка сильніша за смерть, яка робить людей прекрасними, незалежно від того, хто ці люди, - мудрий цар Соломон чи бідний Желтков.


Книги Купріна нікого не залишають байдужим, навпаки, вони завжди ваблять до себе. Багато чому можна вчитися  у цього письменника: гуманізму, доброті, душевної мудрості, вмінню любити і цінувати любов.
Василевська Л.











Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 281 | Додав: abonement | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]