12:58
КУНЖУТ – ДЖЕРЕЛО КАЛЬЦІЮ
|
|
Прянощі давно стали частиною нашого життя. У кожного з нас є свої улюблені, а в декого – й не дуже. Але незаперечним є той факт, що від них ми отримуємо не лише приємні смакові відчуття, поліпшуємо смак і зовнішній вигляд страв, урізноманітнюємо свій раціон. Вони мають ще й лікувальні властивості, зміцнюють імунітет. Від них ми отримуємо і насолоду, і велику користь, спростовуючи поширений міф, що здорова їжа має обов’язково бути насамперед корисною, а не смачною . Кунжут – трав’яниста однорічна рослина з родини сезамових, або кунжутних. У нього є й інші популярні назви: сезам, сумсум або сімсім. Достиглі стручки кунжуту, при найменшому дотику до них, розкриваються з гучним клацанням. Насіння кунжуту невелике, овальне, з присмаком горіха та делікатним, майже непримітним хрустом при жуванні. Перш за все насіння поціновують за високий вміст олії, стійкої до прогіркання. Через відсутність потрійних ненасичених жирних кислот і наявність сезамолу кунжутна олія може зберігатися, не втрачаючи своїх корисних властивостей, до 8 років, чого не можна сказати про насіння. В нашій країні у продажу воно трапляється вже очищеним. Отриману з кунжуту олію застосовують не лише в харчуванні, в догляді за шкірою, а й у терапії різних захворювань. За кордоном кунжут застосовують широко, а в Україні його використовують переважно для виготовлення десертів, наприклад, халви. Також як посипку для різних хлібобулочних виробів, та й то в обмеженій кількості. Про терміни зберігання очищеного насіння, його застосування, користь кунжутної олії для організму можна дізнатись прочитавши статтю Турчина В. Кунжут – джерело кальцію / В. Турчина // Дім, сад, город. – 2016. – № 8. – С. 8-9, який знаходиться у відділі інформації та документів виробничої тематики та переглянувши інтернет-джерела:
Марія Новікова |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|