Головна » 2016 » Грудень » 27 » КУНЖУТ – ДЖЕРЕЛО КАЛЬЦІЮ
12:58
КУНЖУТ – ДЖЕРЕЛО КАЛЬЦІЮ

Прянощі давно стали частиною нашого життя. У кожного з нас є свої улюблені, а в декого – й не дуже. Але незаперечним є той факт, що від них ми отримуємо не лише приємні смакові відчуття, поліпшуємо смак і зовнішній вигляд страв, урізноманітнюємо свій раціон. Вони мають ще й лікувальні властивості, зміцнюють імунітет. Від них ми отримуємо і насолоду, і велику користь, спростовуючи поширений міф, що здорова їжа має обов’язково бути насамперед корисною, а не смачною .

Кунжут – трав’яниста однорічна рослина з родини сезамових, або кунжутних. У нього є й інші популярні назви: сезам, сумсум або сімсім. Достиглі стручки кунжуту, при найменшому дотику до них, розкриваються з гучним клацанням.

Насіння кунжуту невелике, овальне, з присмаком горіха та делікатним, майже непримітним хрустом при жуванні. Перш за все насіння поціновують за високий вміст олії, стійкої до прогіркання. Через відсутність потрійних ненасичених жирних кислот і наявність сезамолу кунжутна олія може зберігатися, не втрачаючи своїх корисних властивостей, до 8 років, чого не можна сказати про насіння. В нашій країні у продажу воно трапляється вже очищеним. Отриману з кунжуту олію застосовують не лише в харчуванні, в догляді за шкірою, а й у терапії різних захворювань.

За кордоном кунжут застосовують широко, а в Україні його використовують переважно для виготовлення десертів, наприклад, халви. Також як посипку для різних хлібобулочних виробів, та й то в обмеженій кількості.

Про терміни зберігання очищеного насіння, його застосування, користь кунжутної олії для організму можна дізнатись прочитавши статтю Турчина В. Кунжут – джерело кальцію / В. Турчина // Дім, сад, город. – 2016. – № 8. – С. 8-9, який знаходиться у відділі інформації та документів виробничої тематики та переглянувши інтернет-джерела:

  1. Кунжут – http://kashewar.com/components/kunzhut ;
  2. Кунжут и его семена — вред и польза – http://polzovred.ru/pitanie/kunzhut-i-ego-semena.html ;
  3. Кунжут: калорийность и полезные свойства – http://ladyspecial.ru/zdorovie/pitanie/polza-produktov/kunzhut-kalorijnost-i-poleznye-svojstva ;
  4. Польза и вред кунжута для человека – http://bestlavka.ru/polza-i-vred-kunzhuta/ ;
  5. Полезные свойства семян кунжута – http://povar.ru/wiki/polza/poleznye_svoistva_semyan_kunjuta-669.html .

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 95 | Додав: texnik | Теги: сезам , використання , застосування , кунжут , корисні властивості , прянощі | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]