Головна » 2019 » Травень » 30 » Культ предків. Нетуристичні звичаї України.
15:51
Культ предків. Нетуристичні звичаї України.

Фіцич Н. Культ предків. Нетуристичні звичаї України / Н. Фіцич. - Харків: Фоліо, 2017. - 170 с.: іл.

Сьогодні інформація швидко застаріває: зникли десятки звичаїв. Тому, щоб зберегти хоча б ті старовинні традиції і звичаї, які ще існують, була створена книга «Культ предків. Нетуристичні звичаї України». Дана книга, зараз фактично одна в своєму роді, розповідає про рідкісні, автентичні обряди та звичаї і їх процес, емоції і враження від обрядів.

Відома журналістка, авторка телевізійних проектів Наталка Фіцич записала та за допомогою фото- і кінокамери зафіксувала старовинні обряди і традиції різних регіонів України.

Рівненщина теж дуже багата на різноманітні традиції, деякі з них збереглися до наших часів.

Заворожують, зокрема, найдавніші звичаї та традиції на Поліссі, наприклад в селі Сварицевичі Дубровицького району. Зачаровують люди – відкриті і готові поділитися тим, що мають. Вони зберігають віру у магію замовлянь, силу свічок та присутність тих, кого вже нема. І, мабуть, саме це вміння нести пам’ять роду і водночас радіти життю вражає найбільше.

«Культ предків»: інтерактивна книга про українські звичаї, які зникають. Інформація про давні традиції подана у легкому для сприйняття форматі. Тут немає глибинного художнього репортажу, деталізованих етнографічних розвідок, а скоріше подорожні записки людини, яка побачила в цих традиціях красу і вирішила поділитись цим.

У книзі є QR-коди, за допомогою яких можна перейти на повне відео з місця подій. Водночас, це фольклорна розвідка, яка збереже пам’ять про традиції, які от-от можуть зникнути. В деяких моментах без паралельного перегляду відео важко обійтись, адже опис не завжди детальний.

Книга адресована студентам, науковцям, а також всім, хто зацікавлений в українському фольклорі та обрядовості, в історіях людей, тим хто шукає прості автентичні рецепти.

Яна Антонюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 88 | Додав: kraeznavzi | Теги: Обряди , традиції , звичаї | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]