Головна » 2016 » Лютий » 2 » Кравчук С. «Камертон»
17:17
Кравчук С. «Камертон»

Кравчук С. Г. Камертон. Публіцистичний роман-дилогія. Гарт. Частина перша / С. Г. Кравчук. – Рівне : О. Зень, 2014. – 288 с .

«Камертон» - дев’ята книга Спиридона Кравчука, уродженця села Крилова Корецького району. Автор книги – відомий краєзнавець і літератор Спиридон Кравчук нині мешкає в Гощі.

Кілька десятків примірників цієї книжки нині підтримують бойовий дух наших вояків у зоні проведення АТО, куди їх передали волонтери. Адже у книзі, своєрідному путівнику в минулому, мова йде про визвольний рух на теренах Західної України перед початком Другої світової війни. Події відбувалися на території Кременецького та Рівненського повітів, Мізоцької, Здолбунівської, Гощанської, Межиріцької, Корецької волостей, гмін, районів, містах Росії Камишині, Сталінграді, Астрахані. Автор ніби наводить певні паралелі між сьогоденням і минулим. Він показує, з ким доводилося боротися патріотам України й чому їхні тодішні намагання здобути державну незалежність закінчилися марно.

Головний герой роману-дилогії – регент хору, дяк Крилівської сільської церкви Микола Бруховський. На прикладі свого героя Спиридон Кравчук демонструє те, як можна щиро й безкорисливо любити свій народ, свою Батьківщину, рідну мову, неньчину пісню. Читач спостерігає не тільки розповідь про місцевого патріота і його побратимів-борців за честь і свободу Волині, а й переглядає сторінки політичного життя гноблених мешканців нашого краю, Галичини, мореної голодом Східної України, реально може доторкнутися до потужної хвилі товариства «Просвіта», зародження боївок самооборони, що стали джерелом утворення УПА.

В основу роману-дилогії «Камертон» покладено матеріали карних справ, які автор скрупульозно вивчав у Державному архіві Рівненської області.

Чим приваблюють, хвилюють, чого навчають і що підказують сторінки «Камертона»? Приваблюють своєю простотою, щирістю. Читаючи, розумієш кожне слово, відчуваєш те, що хотів сказати автор, а точніше, герой роману. Читається роман одним подихом. Та й не дивно, адже в ньому розповідається про синівську любов до неньки-України, мрію наших дідів та прадідів вибороти їй незалежність. Автора хвилюють і стосунки між українським та польським народами.

Але «Камертон» - це насамперед книжка про наш край, села сусідніх районів та областей, їхніх мешканців. Автор дуже часто згадує знайомі нам топоніми: Гощу, Майків, Федорівку, Крилів, Корець, Межирічі, Довжки та ін. та подає маловідомі штрихи їх історії.

Книга розрахована для тих, хто цікавиться історією краю.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 559 | Додав: kraeznavzi | Теги: початок XX , Визвольний рух , топоніми , Західна Україна , політичне життя | Рейтинг: 1.5 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]