Головна » 2016 » Січень » 28 » Краєзнавчі дослідження
16:05
Краєзнавчі дослідження

Підлужна О., Головерса М. Нариси історії Корнинської громади церкви християн віри євангельської в Рівненському районі : (1921-1989 рр.) / О. Підлужна, М. Головерса. – Корнин : М. С. Дятлик, 2012. – 118 с.

Доба незалежності України породила тисячі нових цікавих книг, зокрема і в царині краєзнавства. Книга-дослідження Ольги Підлужної та Мирослави Головерси «Нариси історії Корнинської громади церкви християн віри євангельської в Рівненському районі: (1921-1989 рр.)» тому яскраве підтвердження. Дослідження присвячене виникненню та розвитку однієї із найстаріших п’ятидесятницьких церков Волині – Корнинської громади церкви християн віри євангельської. Ця громада нараховує 95 - років з часу свого заснування. Книга немає аналогів. Ця тема вперше стала об’єктом всебічного дослідження, до якого залучені численні архівні документи і що надзвичайно важливо спогади свідків, тих хто започатковував створення громади. Як пишуть автори: «Допоки версталася книга, відійшли у вічність члени цієї громади Євдокія Кирилівна Антонішина (1919-2011), Голуб Ольга Олександрівна (1934-2011), Олексій Порфирович Ільчук (1931-2011)». Відтак відрадно і надзвичайно важливо, що дослідникам вдалося зафіксувати спогади безпосередніх учасників заснування громади та свідків перших кроків її діяльності.

Співставлення історичних фактів, архівних документів, спогади свідків дало можливість авторам зробити спробу об’єктивного аналізу розвитку п’ятидесятницького руху не лише на теренах Волині, але й в Україні двадцятих - кінця 80-х років ХХ століття. На думку дописувача ця спроба є досить вдалою. Книга спонукає до роздумів, зачіпає найтонші струни людської душі і викликає бажання робити, творити, досліджувати, зберігати, а власне, що найголовніше не бути байдужими. Отже головна мета книги досягнута.

Книга зацікавить всіх, хто не байдужий до історії краю, зокрема історії конфесійних взаємозв’язків та взаємовпливів на Волині.

Н. Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 549 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]