Головна » 2018 » Травень » 29 » Костопільщина
18:10
Костопільщина

Костопільщина. Шлях до Волі та Держави / Упор., автор тексту Зоя Дідич. – Київ : Український пріоритет, 2017. - 168с., ілюстр.

Костопільщина по праву вважається окрасою українського Полісся! Древня і вічно юна, вона коштовним смарагдом своїх лісів виблискує в його короні, синіми очима первісно чистих рік зваблює закоханих у неї господарів і подивованих гостей. Але ця земля не тільки чарівна – вона ще й споконвічно патріотична. Саме тут постали перші загони УПА «Поліська Січ» Бульби- Боровця. Саме тут містився перший штаб УПА, саме тут поховано її першого командира – Василя Івахіва.

Не дивно, що Костопільщина однією з перших в Україні підхопила прапор боротьби за відродження Української державності наприкінці 1980-х, створивши осередки Гельсінської Спілки, а потім Народного Руху України.

Костопільщина була активно представлена на Помаранчевій революції та на революції Гідності, а її кращі сини зі зброєю в руках боронять Україну від московського агресора.

І всі ці події створювали конкретні люди. Ось саме про них, про людей Костопільщини, здатних на ратний подвиг і на зважений вибір своєї долі розповідає ця книга.

До упорядкування  книги було запрошено письменницю, члена Рівненської обласної організації Національної спілки письменників України Зою Дідич, яка  вже має здобутки на літературній ниві та досвід у книговидавничій справі. З-під її пера вийшли книги «Я вам сказати мушу» (2000 р.), «Фіалки тюремних мурів. Повість про Кохання» (2014 р. – визнана кращою книгою Рівненщини у 2017 році серед прозових творів), поетична збірка «Благослови, Вкраїно, на орду!» (2015 р.); книги для дітей: «Україна починається з мене!», «Поетична поляна» (2016 рр.) та ін.

Письменниця відзначила: «Фотокнига «Костопільщина. Шлях до Волі та Держави» є результатом великої праці багатьох людей, які перейнялися необхідністю такого видання для громади. Сотні зустрічей, телефонних дзвінків, переглядів світлин, переповіданих життєвих історій. Відчувалося уболівання, щоб книга вийшла цікавою, красивою, а головне – вартісною, потрібною читачеві. У книзі – понад тисячу імен, прізвищ та облич людей різного віку та поколінь, які здобували у дальші чи ближчі роки або здобувають сьогодні найбільші для українців цінності – Волю та Державу. На битому Шляху свободи і державності – декілька поколінь: вояки УПА, члени УГС та Народного Руху України, захисники Вітчизни у неоголошеній війні з московським окупантом, волонтери, а також – кожен із нас, хто сьогодні долає цей торований скаліченими долями, відібраними життями шлях до Волі та Держави. Ми – це наша влада, наші депутати, наші співгромадяни, наші діти, які своїми ще невеличкими справами, синьо-жовтими стрічками у волоссі чи кульками в руці виявляють позицію своїх батьків і власну до подій, що відбуваються. Ми – патріотичні, натхненні подвигами героїв, творчі, усміхнені, відкриті світові. Ми – костопільці, спадкоємці прекрасної поліської землі та подвигів у її ім’я».

Фотокнигу «Костопільщина. Шлях до Волі та Держави» можна переглянути у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Інна Петрук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 242 | Додав: kraeznavzi | Теги: Помаранчева революція , Костопільський район , Ніл Хасевич , УПА , Революція Гідності , костопільські волонтери | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]