Головна » 2018 » Травень » 31 » Костопіль. Події, легенди, імена
12:41
Костопіль. Події, легенди, імена

Намозов О. С. Костопіль. Події, легенди, імена / О. С. Намозов. – Рівне : Дятлик М., 2018. – 156 с. : іл.

Свою нову книгу «Костопіль. Події, легенди, імена», що вийшла у 2018 році, Олександр Намозов присвятив 235-й річниці з дня заснування рідного міста. Вона є своєрідним продовженням попередньої праці дослідника історії свого краю «Костопіль. Місто над Замчиськом». Автор книги «Костопіль. Події, легенди, імена» костопільчанин Олександр Намозов -  історик, краєзнавець, письменник, журналіст, описав історію Костополя від часу його заснування і до сьогодення. У книзі використано фотографії та документи з державних та приватних архівів України, Канади, Польщі, Нідерландів, Ізраїлю, мережі Інтернет та особистого архіву автора. Світлини (більше 250 світлин) - Олексія Світощука та Сергія Кундаса.

Книга складається з двох частин: історичної та сучасної. У першій є чимало історичних даних про місто, зокрема, взятих з закордонних архівів. Автору вдалося повернути колесо історії на 235 років назад і провести читача головними вулицями старовинного Костополя.

Читач може дізнатися про долю жителів Костополя в роки Другої світової війни та періоду фашистської окупації. Автор розповідає про період звільнення та відбудови Костополя, життя міста у другій половині 20 століття. Ми знаходимо цікаві матеріали про Івана Мітрингу та Григорія Рибака – відомих ідеологів різних спрямувань УПА Бульби Боровця та Степана Бандери. Також у цій книзі знаходимо інформацію про знаменитий європейський санаторій Гута Степанська, який діяв на теренах Костопільщини і мав аналог тільки в Швейцарії. Знищений 1943 року і до цього часу не відбудований. Автор вперше описав тюремний заклад, який знаходився в 30-40 роки 20 століття у Костополі і вважався одним з найсуровіших на теренах Рівненщини. Басейн, який був у місті в 30-60 роках і якого сьогодні вже немає… Містяться нові фото просвітян 30-х років, а також усіх церковних споруд, які діяли до другого приходу “совєтів” у 1944 році.

Друга частина книги присвячена Костополю сучасному, який у 21-му сторіччі знаний в Україні та близькому зарубіжжі як місто лісівників та деревообробників, скловиробників та спеціалістів з обробки каменю, працівників харчової промисловості. Міститься інформація про міського голову Костополя Євгенія Олексійовича Денисюка та великі промислові підприємства міста.

Звісно, у збірку ввійшли розповіді про загиблих у АТО земляків та Героя небесної сотні, фото волонтерів та захисників країни.

Історію Костополя за 235 років автор зумів помістити в одній книзі, де 80% матеріалів, які сюди увійшли – до автора, Олександра Намозова, ніхто раніше не друкував.

Книга дуже цікава та змістовна, буде цікава як дорослим, так і молодшому поколінню.

Людмила Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 498 | Додав: kraeznavzi | Теги: окупація фашистська , санаторій Гута Степанська , Костопіль , Історія , Друга світова війна | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]