Останнім часом досить часто можна почути, що мікрофлору кишківника легко відновити за допомогою
пробіотиків і пребіотиків
.
Стаття:
Головіна С. Такі корисні біотики / С. Головіна // Пенсійний кур’єр. – 2017. – 9 черв.. – С. 10,
пропонує розібратися , що це таке. Тож у чому відмінність між пробіотиками й пребіотиками? Перші – це живі мікроорганізми, другі – хімічні органічні сполуки
. До того ж пробіотиками називають мікроорганізми, які становлять нормальну мікрофлору кишківника людини. А пребіотики – це органічні сполуки, що забезпечують найсприятливіші умови для зростання та розмноження саме бактерій нормальної мікрофлори й одночасно пригнічують патогенні та умовно патогенні мікроорганізми. І ті, і інші використовують для лікування різних порушень травлення та захворювання кишківника. Про існування пробіотиків учені здогадувалися давно, відтоді як помітили добротворний вплив на наш організм деяких продуктів. Досліджуючи питання старіння й зібравши дані по 36 країнах, наш відомий учений, лауреат Нобелівської премії Ілля Мечников ще на початку минулого століття встановив, що найбільша кількість довгожителів, які досягли 100 років, живе в Болгарії (чотири на кожну 1000 людей). Вчений пов’язав це з впливом… місцевого йогурту, що містить болгарську молочнокислу паличку. У 1907 році він опублікував результати першого у світі медичного дослідження властивостей болгарської палички та кислого молока. Сам Ілля Мечников до кінця життя регулярно вживав молочнокислі продукти. Чим більше пребіотиків у нашому організмі, тим активніше бактерії розмножуються та краще працюють. На питання : Коли без пре-і пробіотиків не обійтися? Де шукати пробіотики? У чому містяться пребіотики? – ви знайдете відповіді у статті. Читайте – це цікаво!
Підготувала
Стадницька Л.
|