Головна » 2019 » Квітень » 14 » Коломієць Р. Лесь Курбас
17:13
Коломієць Р. Лесь Курбас

Шекспірівські слова «Весь світ — театр, і ми актори в ньому» були девізом життя Леся Курбаса , ім’я якого овіяно суцільними легендами і вигадками. Ще за життя його вважали титаном, творцем, пророком-інтуїтом. «Заручником вічності в полоні часу» вважає Леся Курбаса автор цього видання – режисер, театральний історик і критик Ростислав Коломієць .
Лесь Курбас (справжнє ім’я Олександр-Зенон Курбас) - фундатор модерного українського театру, актор, режисер, драматург, перекладач, репресований сталінським режимом. Лесь Курбас заснував шість театрів, перший серед радянських діячів мистецтва отримав театральну медаль Парижа у 1925 році, на одеській кіностудії зняв декілька стрічок, виховав плеяду молодих і талановитих акторів українського театру, разом із драматургом Миколою Кулішем створив неперевершений творчий тандем, написав низку статей із драматургії.

«Театр у принципі – таїна, та феномен Леся Курбаса – загадка, й досі не розгадана українськими театрознавцями, культурологами, істориками. Як юнак з Галичини із незакінченою вищою освітою, з акторським досвідом у трупах етнографічно-побутової естетики зумів створити вистави на рівні з вищими досягненням європейської режисури?...». Представлена праця Ростислава Коломійця присвячена творчості та трагічній долі Леся Курбаса. Автор пропонує читачам свій погляд на життєвий шлях та сутність реформаторської діяльності Леся Курбаса у тогочасному українському театрі, а також на суперечності його особистості та події його особистого життя.

Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 38 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]