Головна » 2014 » Листопад » 5 » Ульяновський В. Князь Василь-Костянтин Острозький: історичний портрет у галереї предків та нащадків
13:56
Ульяновський В. Князь Василь-Костянтин Острозький: історичний портрет у галереї предків та нащадків

Ульяновський В. Князь Василь-Костянтин Острозький: історичний портрет у галереї предків та нащадків / В. Ульяновський ; Музей Шереметьєвих. – К. : Простір, 2012. – 1368 с. : 40 іл.

Князь Василь-Костянтин Острозький належить до історичних осіб, чиї імена є своєрідним символом національної історії. Його ім’я пов’язують з виданням Острозької Біблії , відкриттям Острозької Академії , з живописним Острозьким замком та численними оповідями про нього, з його діяльністю як захисника православ’я . Автор пропонованої книги говорить: «Однак чи були для самого князя всі ці речі головними в житті, що саме він вважав найбільш цінним у своїй діяльності,   яким він був у людському вимірі, на тлі в очах сучасників? Врешті, що, окрім зазначеного, він ще зробив? Які були вподобання Острозького , його самоідентифікація, обставини особистого життя, урядова кар’єра … Його героїзований образ є ніби застиглою маскою, знятою з сивобородого князя, який мовби ніколи не був молодим і завжди мав усі перелічені ознаки, ніби прийшовши з ними на світ від народження. Одне слово, щоб осягнути життя Василя-Костянтина, треба «обійти» багато країн, «поговорити» з багатьма людьми (через залишені ними документи), здійснити подорож у часі впродовж майже півтисячоліття існування роду Острозьких.» У книзі автор висвітлює цілу низку проблем у житті Острозького, на які не звертали уваги інші автори. Наприклад, фізичний стан його здоров’я , його лікарів , методи лікування , використання ним послуг астрологів, розуміння сенсу і способів християнського життя . Щодо багатств Острозького складено чимало легенд. Кожен історик пропонував свої цифри щодо володінь Острозького . М. Максимович  писав про 25 міст, 10 містечок, 6 монастирів, 670 сіл лише в українських землях. За даними П. Куліша, у володіннях Острозьких було 1300 сіл, 100 міст і князь щорічно отримував прибуток у 1 млн. 200 польських злотих. Не маючи наміру точно визначити розміри володінь Острозького, автор зупинився на їхній динаміці, зосередивши увагу на основних прибутках та втратах, способах і формі боротьби за землю та її примноження. Головний герой книги Василь-Костянтин представлений в усі періоди його життя – від дня народження і до смерті . На шляху до Василя-Костянтина ми зустрінемося з тисячами інших діячів його доби, оскільки вони спілкувалися з ним, мали до нього певні справи, або ж висловлювали свої думки на його адресу. Особливо детально висвітлюється життєвий шлях його батька – великого гетьмана литовського, воїна і полководця Костянтина Івановича Острозького . Книга містить величезний обсяг інформації, текст супроводжується великою кількістю ілюстративного матеріалу . Читач має можливість пропустити те, що на його думку нудне і зосередитись на тому, що видасться цікавим. Автор наголошує на тому, що його завдання і всіх тих, хто допомагав йому у підготовці книги, розбити стереотип сприйняття Острозького лише як фігуру діяча на постаменті, котрий ніколи не був дитиною, не помилявся, не мав слабин тощо.

Павліна Демчук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 1051 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 3.8 / 8
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]