Головна » 2016 » Липень » 26 » Книжкова серія "Автографи часу"
16:09
Книжкова серія "Автографи часу"

Пропонуємо увазі читачів книжкову серію видавництва «Академія» - «Автографи часу», книжки якої спричинили справжній резонанс та дискусії у літературних колах.
Серія «Автографи часу» – це біографічна проза про видатних людей минулого і сучасності, заснована видавництвом у 2007 році.  Література цієї серії відноситься до жанру літературного портрету, який має свою історію. Старше покоління читачів пам’ятає літпортрет, як схоластичний жанр радянського літературознавства, в якому найважливішим чинником було розставляння правильних ідеологічних акцентів щодо того або іншого класика. Це був такий собі «нарис життя і творчості» письменника. Пізніше літературні портрети стали писати солідніше: автори вже почали дозволяти собі вільні коментарі до предмета свого наукового зацікавлення.

У видавництві «Академія» зійшлися на тому, що необхідно задавати якийсь новий формат критичного осмислення письменника. Вони перестали зумисно приховувати інформацію, яка могла би чи то скомпроментувати письменника, чи, навпаки, піднести його в очах публіки. Відмінність цієї серії в тому, що автори рішуче виходять за межі жанрів нарису,  літературного портрету,  есе-біографії, що зазвичай лягають в основу художньої біографістики і пропонують оригінальну версію психоаналітичного прочитання біографій найцікавіших українських письменників ХХ століття: Івана Франка, Ольги Кобилянської, Архипа Тесленка, Григорія Сковороди, Володимира Винниченка… Зі сторінок видань серії "Автографи часу" відчувається бажання авторів «зазирнути в душу» кожного митця, віднайти "тоненькі ниточки",  якими пов'язані перипетії життєвої долі майстра художнього слова і його героїв. Наприклад, складне і водночас цікаве й унікальне життя Ольги Кобилянської стало фактологічною основою біографічного роману "Шарітка з Рунгу" Валерії Врублевської. У творі на високохудожньому рівні з використанням правдивих біографічних фактів створено образ жінки в усіх іпостасях, висвітлено секрети міжособистісних стосунків письменниці з ріднею, друзями, однодумцями, показано її психологію і внутрішній світ.
З захоплюючого роману Барбари Редінг «Безумці» можна дізнатися про таємниче кохання і драму двох людей – Михайла Коцюбинського та Олександри Аплаксіної…


У романі Степана Процюка «Чорне яблуко» - драматична і зворушлива історія платонічного кохання Архипа Тесленка. Психобіографічний роман "Троянда ритуального болю» цього ж автора  розкриває таємницю внутрішнього світу відомого українського письменника Василя Стефаника. Автор розповідає про трагічність і складність людського існування письменника, подає історії «загублених кохань», відтворює емоції і переживання літератора, прослідковує появу символів у творчому доробку й інтерпретує їх зміст. Зі сторінок книги дізнаємося, що символом життя і смерті для митця була троянда. Деякі критики навіть стверджують, що разом з цими романами в Україні з’явився новий жанр – міфобіографія, у якому домінує образ, а не точність відображення історичних та культурних реалій. «Мої романи – це історії письменницьких душ у їхньому саморозвитку, мої версії цих історій. Написання таких романів покладає чимало відповідальності на їхнього автора…» - каже сам Степан Процюк.

У читальній залі Ви знайдете декілька книг цієї серії, які ми і пропонуємо на Ваш розсуд. Вони варті Вашої уваги.

Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 216 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]