Головна » 2018 » Березень » 22 » Художник у чернечому вбранні
14:17
Художник у чернечому вбранні

Шеретюк Р. Кароль (Лукаш) Гюбель (1722-1793): художник у чернечому вбранні. – Рівне, 2017. – 62 с.

400 років тому на хвилі піднесення руху Контрреформації був заснований римо-католицький чернечий орден піарів. Головним завданням ордену було забезпечення нужденної молоді безкоштовним навчанням і підготовка юнацтва до свідомої участі у християнському житті. На теренах Волині вони заснували свої осередки у Дубровиці (1684 р.), Межирічі Корецькому (1702 р.), і продовж 150-ти років здійснювали відчутний вплив на духовно-культурне життя краю.

Активно утверджуючи на волинських теренах тогочасні досягнення західноєвропейської освіти, науки і культури, римо-католицький орден піарів також втілював художні концепції доби бароко. Так, із Волинню була тісно пов’язана творча доля одного з яскравих представників цього ордену, визначного польського митця другої половини XVIII ст. Кароля Гюбеля. Живописні твори цього художника у чернечому вбранні, що прикрашали Дубровицький та ін.. осередки ордену піарів, а також інші архітектурні споруди краю, вражали сучасників талановитістю виконання, щирістю почуттів і унікальною кольоровою гамою. Автор книги Руслана Шеретюк вірить, що знайомство з творчістю цього славетного художника-піара стане щаблинкою в осмисленні набутків культурницької праці ордену піарів на Волині.

Неоніла Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 281 | Додав: kraeznavzi | Теги: костел святого Іоанна Хрестителя Ду , і костели , орден піарів , фрески римо-католицьк , художники | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]