Головна » 2017 » Серпень » 30 » Художник театру Емма Зайцева
13:52
Художник театру Емма Зайцева

Зайцев О. Д., Попова Л. А. Художник театру Емма Зайцева : монографія / О. Д. Зайцев, Л. А. Попова. – Ужгород, 2017. – 144с.

Театрально-декораційне мистецтво, або, як тепер його частіше називають, мистецтво сценографії, довгий час перебувало у певному дослідницькому вакуумі. Проте, зрештою, ніхто не відмовляв театральним митцям у праві називатися самостійними творцями, значимість театральної декорації, просторового вирішення вистави як невід'ємної складової синтетичного мистецтва театру визнавалася усіма. Імена художників театру посідають і посідали почесне місце поряд із найвизначнішими режисерами, їх здобутки досліджуються мистецтвознавцями та театрознавцями.

У сучасному українському театрі сьогодні багато по-справжньому професійних театральних художників. Ті, хто працює в Києві, Харкові, Львові, Одесі, завжди на видноті. Про них багато говорять, часто пишуть різні видання. У них свої виставки, своє коло спілкування. їх запрошують на постановки в провінцію. Так відбувається переміщення художніх пластів. Але є інші долі й інший -зустрічний процес: дедалі більш упевнено на мистецтво нестоличних театрів впливають художники «місцеві». У далеких обласних центрах великої України рік за роком «місцеві» художники підвищують рівень постановочної культури і створюють прекрасні театральні вистави.

Книга «Художник театру Емма Зайцева» вперше у повному обсязі показує більш ніж двадцятип'ятирічний творчий шлях театрального художника Закарпаття.  Це дослідження дозволить визначити ступінь впливу нових ідей, технічних новацій на творчий поступ заслуженого діяча мистецтв України Емми Іванівни Зайцевої. Вона є автором художнього оформлення понад 70 театральних вистав та концертів, зокрема - на сценах Рівненського обласного українського музично-драматичного театру, Національного Палацу «Україна», Національної опери України, Дніпропетровського академічного театру опери та балету, Закарпатського обласного театру драми та комедії, ромського народного музичного театру «Лаутарі», Закарпатського академічного українського музично-драматичного театру імені братів Юрія Августина та Євгена ШерегІЇв.

«У цієї на перший погляд тендітної жінки - сильний чоловічий характер, як і її професія. Принаймні не чула, щоб вона колись скаржилася на труднощі, пов'язані з відсутністю матеріалів, засобів, зі слабкістю технічних, постановочних цехів. Як і личить сучасному театральному художникові, Емма Зайцева вміє зробити виставу за будь-яких умов, володіє умінням створити сценічні образи з «нічого» - лише за допомогою своєї багатої фантазії, винахідливості й перфектного володіння мовою театру».

Авторам цього дослідження важливо було, щоб у читача склався не тільки зримий художній образ конкретного спектаклю, а й щоб він відчув специфіку магії театру в житті театрального художника. Цьому сприятиме багато світлин з вистав, репродукцій авторських ескізів костюмів, декорацій, театральних плакатів, та макетів. Усі ці матеріали допоможуть читачеві побачити неординарний, непростий, своєрідний творчій шлях сценографа Емми Зайцевої.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 37 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]