Головна » 2017 » Січень » 21 » Художник-легенда та його копія
15:37
Художник-легенда та його копія

Ієронімус Антоніссун ван Акен, більше відомий як Ієро́німус Босх народився в родині спадкових художників близько 1450, помер у Гертогенбосі — 9 серпня 1516, — нідерландський живописець, один з найвідоміших майстрів Північного Відродження.
До нашого часу майже не збереглося свідчень про життя великого Ієронімуса Босха (не зосталося навіть портрета Ієронімуса). Це свідчить про статус художника в тогочасному суспільстві — Босх був ремісник, хоча мав кількох учнів, а після його смерті склався аж напрям художників, що копіювали його техніку живопису.
В музеях України відсутні твори Босха, лише одна з найбільш ранніх копій  знаменитого триптиха «Спокуса Святого Антонія» придбана Богданом Ханенком у Мюнхені на початку 20 ст. і передана до колекції київського музею Ханенків.
Куратор виставки, заступник генерального директора з наукової роботи Музею Ханенків — Олена Живкова — подає історію реставрації триптиха, як детектив. «Багато років робота «Спокуса святого Антонія» «хворіла». Причому дуже дивним чином. Дві стулки «хворіли» хронічно, на них виникали здуття, постійно були загрози осипу, й ми регулярно з цим боролися. Також стара рама розсохлась і вимагала реставрації», — згадує Олена Живкова. Зрештою, дирекція музею ризикнула і дозволила зняти твір з експозиції, щоб приступити до ґрунтовної реставрації».
Перші дослідження, проведені бюро науково-технічної експертизи «АРТ-ЛАБ», завели музейників у глухий кут. Виявилось, що дві стулки триптиха написані не на дереві, а на полотні. Проте ані Босх, ані його майстерня на полотні ніколи не писали. Невже «київський» триптих виявився пізньою копією…
Продовження цієї детективної історії читайте:
Прокопенко М. Босх і його шлях до Світла / Марія Прокопенко // День – 2017. - № ¾. – С. 8-9.






Костильова Л.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 120 | Додав: Bibliograf | Теги: Босх , копія , історія живопису , «Спокуса святого Антонія» , реставрація | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]