Головна » 2014 » Лютий » 5 » ХУДОЖНЄ ПРОЕКТУВАННЯ ОДЯГУ
17:01
ХУДОЖНЄ ПРОЕКТУВАННЯ ОДЯГУ
Корницька Л. А. Художнє проектування одягу. Історія костюма: навч. посіб. / Л. А Корницька. – Львів: Новий Світ – 2000, 2011. – 434 с.

З чим можна порівняти моду?
з промінчиком яскравим,
з метеликом легким

і ще таким бажаним, та все ж, миттєвим
теплим і ласкавим весняним вітерцем.
Вона, як хвилі моря-океану,
то наближається, то відступає знову.
І так завжди…


Усі ми впевнені, що знаємо про моду все, але чи до кінця? Слово «мода» збуджує, бентежить та
зачаровує. Вона створює ілюзію вагомості, значущості за умови, якщо людина наслідує її рекомендаціям.
У всі часи існування моди – вона дивувала, викликала непорозуміння, вражала і приголомшувала з першого дня своєї появи на світ. Історичні джерела свідчать, що історія костюма така ж давня, як і історія розвитку самого людства. Історичний розвиток людини нерозривно пов’язаний з розвитком її костюма, а значить з модою, між якими можна поставити знак рівняння, бо «ті народи, які не мають костюма, не мають й історії» – писав відомий італійський письменник Альберто Моравія.
У різні часи одяг мав свою, характерну лише для певної епохи форму, кольорову забарвленість, впливав на формування зовнішнього вигляду окремої людини чи спільності людей. Історичний та національний костюм – це віддзеркалення культурного поступу народу, втілений образ конкретного історичного періоду.
Даний посібник містить відомості про історичні та національні костюми у контексті розвитку європейських мистецьких стилів і моди. Також висвітлюється етнографічна розмаїтість українського народного вбрання, його формування в залежності від географічного розташування, історичної долі, культурних контактів із сусідніми народами.
Призначений посібник для студентів вищих навчальних закладів, які вивчають історію костюма за швейним профілем навчання, інженерів-педагогів швейного профілю, учнів старших класів, а також викладачів спеціальних дисциплін швейного профілю.

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 1213 | Додав: texnik | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]