Головна » 2016 » Квітень » 19 » Храм вічної музики
16:15
Храм вічної музики

Храм вічної музики. Рівненській дитячій музичній школі №1 ім. М. В. Лисенка – 75 років / Ред.-упор. Богдан Столярчук, Світлана Полевик. – Рівне: О. Зень, 2014. – 712 с.

Книга «Храм вічної музики» присвячена 75-річчю Рівненської дитячої музичної школи №1 ім. М. В. Лисенка, яка відображає панораму життєдіяльності музичної школи від витоків періоду 20-30-их рр. ХХ ст. до сьогодення.

Дитяча музична школа №1 ім. М. В. Лисенка розташована на вулиці 16 Липня в самому центрі міста Рівне. Вона має свою цікаву історію, адже це перша музична школа на Волині, відкриття якої у 1939 році стало важливою подією мистецького життя міста і всього краю. Із першого дня в школі були організовані денна та вечірня форми навчання, створені відділи: фортепіанний, народний, духовний і струнно-смичкових інструментів, вокальний (для дорослих).

До відкриття Рівненського музичного училища в 1955 році дитяча музична школа була головним не тільки навчальним, а й методичним центром із наданням консультацій керівникам художньої самодіяльності, які працювали на теренах Рівненщини.

Укладачі книги відомий музикант, педагог, поет, мистецтвознавець, краєзнавець Б. Й. Столярчук та бібліотекар Рівненської ДМШ №1 ім. М. В. Лисенка С. В. Полевик надзвичайно скрупульозно підійшли до підбору матеріалів. Особливий інтерес викликають перші розділи книги, які побудовані суто на архівних матеріалах 1920-1939 рр. – вони розповідають про атмосферу культурного життя на Волині вцілому і зокрема, про відкриття першої музичної школи у Рівному в 1926 році.

Матеріали періодики, обласної та республіканської, зібрані за весь період існування школи, яскраво свідчать про неабияку роль цього першого на Рівненщині музичного закладу у культурному житті міста, області і, нарешті, України.

Короткі бібліографічні відомості про викладачів, які працювали і працюють, відомих випускників, творчі учнівсько-викладацькі колективи, здобутки школи на міжнародних та всеукраїнських музичних конкурсах та фестивалях, а також спогади випускників та викладачів школи надає книзі емоційного забарвлення, що, безперечно, приваблює читача.

Книга ілюстрована світлинами, що характеризують досягнення та історію мистецького навчального закладу м. Рівне.

Це видання може відігравати не лише роль довідника щодо стану діяльності одного з культурних закладів міста, а стати настільною книгою багатьох музикантів, та й узагалі культурних і освічених людей, які знайдуть у ній педагогічні портрети, роздуми про значення музики в житті людини.

З книгою можна ознайомитись у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 439 | Додав: kraeznavzi | Теги: храм , Річниця , дитяча музична школа , Музика | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]