Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Хотинська фортеця - одне із семи чудес України
15:24
Хотинська фортеця - одне із семи чудес України

Хотинська фортеця – одне із семи чудес України

Ой, Хотине, граде давній,

На всі землі вельми славний…

Хотин - місто в Чернівецькій області, що розташоване на березі Дністра. На сьогоднішній день Хотин є одним з найважливіших культурних і туристичних центрів Буковини. Місто має давню й багату історію, воно споконвіку було бажаним місцем для проживання. Як встановили науковці, сама назва міста - Хотин - означає «бажаний», «жаданий». Будучи на прикордонні різних держав, Хотин часто переходив із рук в руки. З містом пов'язана доля багатьох відомих постатей серед яких: молдавські господарі, українські гетьмани і кошові отамани, польські королі, російські і турецькі полководці, релігійні і культурні діячі, поети, вчені, мандрівники. Протягом багатьох століть Хотин був ареною численних військових конфліктів і визначних битв світових імперій. В XVII столітті тут відбулись Хотинська війна 1621 року і Хотинська битва 1673 року. У XVIII столітті край став полем битв чотирьох російсько-турецьких війн.
Перлиною міста є всесвітньовідома Хотинська фортеця . Фортеця являє собою спільну, безцінну спадщину для багатьох народів. ЇЇ стіни не раз ставали свідками багатьох війн, вони бачили перемоги і поразки, піднесення і занепад імперій. Та війни і правителі все одно залишились в історії. А Хотинська фортеця – і досі одна із найгарніших архітектурних пам’яток України XIII-XIX століття.
Хотинська фортеця здавна привертала увагу дослідників, мандрівників і простих любителів старовини. Пропонуємо увазі читачів нові книжки трьох різних авторів: С. Комарницький. «Хотинська фортеця – одне із семи чудес України», І. Фостій. «Ви бували коли в Хотині?..» та «Хотинська звитяга». Розповіді про фортецю, про її історію супроводжуються цікавими ілюстраціями, віршами, оглядом документальних історичних джерел та місцевим фольклором. З них Ви дізнаєтесь також про літераторів, які разом з митцями та аматорськими колективами Хотина, примножують і сьогодні славу свого міста.
Тут настільки гарно, що відомі кінорежисери обирають саме Хотинську фортецю для історичного й художнього кіно. Крім «Тараса Бульби», у Хотині знімалося багато фільмів, зокрема «Гадюка», «Захар Беркут», «Балада про доблесного лицаря Айвенго», «Три мушкетери», «Чорна стріла», «Стара фортеця», «Стріли Робін Гуда», «Ясса». Книжки адресовані викладачам, студентам, вчителям, туристам та усім, хто цікавиться нашим минулим.


Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 111 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]