Харчова алергія - 1 Лютого 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Лютий » 1 » Харчова алергія
00:05
Харчова алергія

Сьогодні в світі кожна друга людина страждає від такої хвороби як алергія. Алергія  є різною, але на мій погляд (я не є медик) спричиняє алергічну реакцію в організмі все ж  таки їжа. Я теж з молоду маю холодову алергію. Після курсу лікування, алергія затихає, але постійне вживання кави, копченої ковбаски та інших продуктів харчування, які я дуже полюбляю, і алергія повертається знову і знову… Є люди які мають алергічну реакцію на лактозу (молоко та молочні продукти), горіхи, рибу... Добре коли знаєш, на який саме продукт в тебе алергія, гірше, коли медики не можуть визначити які саме продукти викликають алергічну реакцію. На сьогодні, бракує достовірної інформації щодо поширення і видів харчової алергії. Про це йдеться у статті авторів :
Сілонова Н. Б., Очеретяна І. М. Аналіз законодавчих вимог щодо управління ризиками алергенів на підприємствах харчової промисловості / Н. Б. Сілонова, І. М. Очеретяна // Мясное Дело. – 2013. - № 10. – С. 28-30.

Небажану реакцію на їжу називають харчовою гіперчутливістю. Термін «харчова алергія» можна використовувати, коли доведено імунологічні механізми реакції. Автори статті говорять, що харчова алергія може бути lgE -залежною та не- lgE-залежною.  Близько 1-2% з дорослих і 5-7% з дітей страждають від певного виду харчової алергії, викликаної імуноглобулінами Е.

Харчова промисловість несе  відповідальність за позначення на етикетці алергенних компонентів, а їх 14-ть. Відповідно до постанови 2003/89/2003 та 2005/26/2005 е перелік найважливіших алергенів, про які йдеться у даній статті. Є випадки, коли в складі продукту немає з 14-ти алергенів, але є фраза - «може містити часточки горіхів (або іншого продукту)». Це означає, що виробник використовує даний компонент в виробництві інших продуктів і повністю ліквідувати контакт з даним продуктом не може. Таким чином, люди, які мають на вказаний подукт алергічну реакцію, можуть уникнути проблем, утримавшись від покупки.

В законі України «Про безпечність та якість харчових подуктів» є застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями населення (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами, та алергетиками), якщо такий подукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні. Таким чином автори статті роблять висновок, що не існує чітких інструкцій маркування алергенів. В цих питаннях виробники віддають перевагу використовувати фразу «можуть містити», таким чином перекладають відповідальність на споживача.

Так що, моя порада всім алергікам - звертайте увагу на маркування продукту! Т аким чином ви можете уникнути проблем. Більш детальну інформацію Ви можете отримати у статі. Читайте! Д ля алергііків ц я інформація  цікава і корисна.
Журнал знаходиться у відділі інформації та документів виробничої тематики (3-й поверх).

Людмила Шапірко

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 404 | Додав: texnik | Теги: маркування , харчові продукти , алергія , гіперчутливість харчова | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]