Головна » 2019 » Вересень » 29 » Хая Мусман. Місто моє розстріляне
14:26
Хая Мусман. Місто моє розстріляне

Ще одним свідченням трагедії євреїв Рівного у часи Другої світової війни стало видання українською мовою книги-спогаду рівнянки Хаї Мусман «Місто моє розстріляне». Цю невеличку, але глибоко трагічну у своїй правді книжку презентували в Рівному сподвижники Громадської організації «Мнемоніка» в рамках проекту «Реанімована пам’ять» у серпні 2019 року.
Хая Мусман народилася у Рівному в 1922 році і в 1940-му залишила місто своєю юності, поїхавши на схід, пройшла нелегкий життєвий шлях. Її книжка повертає нас у Рівне міжвоєнної доби. Хая Мусман у цій книзі відтворює світ свого дитинства і подає читачеві будні провінційного містечка: старі вулички, бідність і любов родини, єврейська гімназія «Тарбут», друзі з єврейських, українських, польських сімей, відомі рівняни… «… Це книга такого духовного трепету, коли людина переповідає про людей, з якими дружила, яких особисто знала, описує їхню зовнішність, характер, поведінку. Описує те Рівне, яке, не прочитавши цей текст, уявити просто не можна» розповів голова ГО «Мнемоніка» Максим Гон.
Але увесь цей світ її дитинства розчинився в імлі кривавого жерла війни, що має назву Голокост. Свою книгу вона присвятила батькам, яких нацисти розстріляли у рівненському урочищі Сосонки у 1941 року. Уперше книга вийшла російською мовою у США в 1994 році. Переклад на українську здійснив викладач РДГУ Дмитро Аладько.
«Це книга-реквієм про людей, які визначали довоєнний соціокультурний простір Рівного, який зник у листопадові дні 1941 року» - сказав Максим Гон


Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 54 | Додав: читалка | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]