Головна » 2019 » Квітень » 15 » Казкова мандрівка Сейми Лагерлеф
17:41
Казкова мандрівка Сейми Лагерлеф

Книжка Сельми Лагерлеф «Дивовижна мандрівка Нільса Голгерсона з дикими гусьми по Швеції»(1906-1907) стала однією з найкращих її творчості. На початку був задум зробити її підручником, який в захоплюючій формі повинен був розповісти дітям про Швецію, її географію й історію, легенди та культурні традиції. Письменниця відмовилася від задуму шкільного підручника і була схильною створити мандрівну казку, яка спробувала б об’єднати завдання поета і завдання вчителя… Книжка побудована на народних традиція і легендах. Географічні та історичні матеріали скріплені казковою фабулою. Підручник-казка унікальна тим, що, розповідаючи про казкове перетворення звичайного неслухняного хлопчика на крихітну людину, що мандрує, сидячи на гусаку, письменниця водночас навчає географії, пробуджуючи у шведських школярів патріотичні почуття. Кожної осені ми спостерігаємо за тим, як дикі гуси відлітають у вирій, але нічого не знаємо, як вони летять, які перешкоди долають. Разом із Нільсом ми летимо над бурхливим морем, не в змозі долати сильний вітер, на відміну від інших птахів, що не вміють плавати, з дикими гусьми гойдаємося на хвилях мов у колисці, але знаємо, що це небезпечно, бо потрібно стерегтися тюленів, які чатують між крижин. Поступово захоплива мандрівка Нільса перетворюється на дослідження навколишнього світу – світу природи, життя гусей, ворон, білок, лисів, лосів…І ми поступово відкриваємо для себе нові сторінки світу птахів і тварин. Не всі у Швеції одностайно сприйняли твір Сельми Лагерлеф. Хтось був роздратований розмовною мовою видання і перебільшеною казковістю та фантастичністю. Багато нападок було з боку географів, зоологів і орнітологів, що у письменниці немає університетських знань. Лагерлеф спокійно відповідала на критику, визнаючи справедливість окремих зауважень. Але книжка перемогла, саме її популярність, яскравість і цікавість породили шведську «нільсіаду» - наслідування визначної письменниці. Про «революцію у шведській педагогіці», де під пером письменниці усі шкільні предмети – географія і геологія, ботаніка і зоологія – перетворюються на казку, прекрасну і патріотичну водночас. Читайте статтю – це цікаво:
Холодна Ю. «Казкова географія» Сельми Лагерлеф / Ю. М. Холодна // Географія та економіка в рідній школі. – 2019. – № 3. – С. 25-30.

Підготувала Людмил Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 101 | Додав: Bibliograf | Теги: світова література для дітей. Казко | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]