Головна » 2018 » Лютий » 1 » Катя Петровська ”Мабуть Естер ”= ”Vielleeicht Esther”
12:41
Катя Петровська ”Мабуть Естер ”= ”Vielleeicht Esther”

Німецька письменниця та журналістка українського походження мешкає в Берліні. Отримала одну з найпрестижніших німецьких літературних нагород- премію Інгеборг Бахман.

У 2016 пройшла до півфіналу престижного польського літературного конкурсу Ангелус з книжкою ”Мабуть Естер”.

У книзі досліджується життя та зникнення представників однієї єврейської родини, тема Голокосту, переслідування євреїв. Ця тема поєднує  громадян різних держав.

Автор вирушає в дорогу, аби віднайти бодай якісь згадки про свою родину – містами: Польща, Україна та Австрія. Катя реконструює родинне дерево як пазл, складаючи докупи спогади свої та батьківські, випадково почуте в дитинстві, уривчасту інформацію з документів, які зберігаються в архівах різних країн. Письменниця говорить, що можеш вибудовувати свій варіант минулого, можеш замовчувати неприємні тобі речі, можеш пропускати нецікаві тобі сторінки – все одно рано чи пізно доведеться приймати минуле в усій його повноті, з усіма його протиріччями.

Список родичів, який складає Катя – ніби телефонний записник, який окрім свого суто функціонального призначення є ще й просто згустком емоцій, згустком ніжності й болю.

Книга спонукає до роздумів – про наших сусідів різних національностей і наше співіснування із ними та їхнє власне самоусвідомлення, про те, що було важливим у дитинстві і як змістилися акценти з роками дорослішання і суспільних змін, про родинні історії, про деякі із них немає інформації.

Галина Дроздюк.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 228 | Додав: black | Рейтинг: 4.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]