Головна » 2017 » Червень » 8 » Карпатський Робін Гуд
11:09
Карпатський Робін Гуд

Князь Карпат, орел повітря, олень борів, карпатський Робін Гуд – все це він – борець за соціальну справедливість, противник поневолювачів – як польського, так й місцевого панства, надія пригнобленого простолюду – Олекса Довбуш.
На підставі даних академіка Михайла Грушевського з'ясовано, що Олекса Довбуш народився у 1700 році  в с. Печеніжині (тепер Коломийського району Івано-Франківської області) в родині бідного селянина. Не витримавши сваволі пана, Олекса зі своїм братом Іваном вступає до загону опришків. Олекса Довбуш був сміливим, завзятим юнаком з організаторськими здібностями. Завдяки цим якостям він стає лідером опришківського руху .
Цікаво знати: Опришками називали учасників селянського повстанського руху в Галичині  XVI-XIX ст.. Вперше це слово згадується 1498 р., задовго до народження Олекси Довбуша, проте саме за його керівництва (1730-40) повстання стало найбільш масштабним. Трактування слова “опришок” неоднозначне: його вважають похідним від “опріч”- “окремо”, що засвідчувало намір повстанців позбутися влади панів; або від “оприск”, тобто “скеля” (місцевість, де переховувалися повсталі селяни); чи від  слова “оприскливий”, тобто “дошкульний, нахабний» – інакше напади опришків на кривдників годі й назвати
То хто ж такий Олекса Довбуш: карпатський розбишака чи борець за справедливість?
Про реалії життя й антифеодальну боротьбу цього славного ватажка Карпатського опришківства XVIII століття, званого побратимами – Дєдиком, свідчать документи, доповненням до яких є оповідання, легенди, пісні, які й досі живуть у пам’яті гуцулів:



Бакала В. Князь Карпат / В. Бакала // Природа і суспільство. - 2017. - № 10. -  С. 7.

Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 325 | Додав: Bibliograf | Теги: народний месник , борець за справедливість , опришки , історія України | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]