Головна » 2018 » Квітень » 26 » Канадська система освіти
17:34
Канадська система освіти

Калинич О. Роботи у школі й театр на уроці: канадська система освіти на власні очі / О. Калинич // Освіта України. – 2018. – 29 січня. - С. 13.
Як відомо, рейтинг PISA оцінює якість, рівність доступу до освіти й ефективність шкільної системи.. Дослідження за 2015 рік, опубліковане днями на сайті OECP, показує: найкращі системи освіти – в Сінгапурі, Японії, Естонії, Фінляндії та Канаді. Тож якою є система освіти у країні, що потрапила до п’ятірки найкращих?
У Канаді система освіти характеризується варіативністю насамперед через дві структури навчання. Школа першого типу складається із двох рівнів: 1-7 класи, 8-12 класи; школа другого типу – трирівнева; 1-6 класи (молодша), 7-9-ті (середня), 10-12 класи (старша).
Залежно від школи існують і дві системи викладання навчальних предметів:
«семестрова» школа: протягом 2 семестрів учні вивчають 8 курсів (предметів) за рік (по 4 у кожному). Якщо, наприклад, засвоюють курс англійської у 1 семестрі, то у розкладі – англійська щодня:
8 «класів» - 8 предметів викладаються весь рік, але через день: чергуються день 1 (4 предмети з 8) і день 2 (наступні 4).
Список предметів порівняно з українським є досить коротким. Наприклад, у молодшій школі обов’язковими є англійська та французька мови, математика, фізкультура, наука (фізика, хімія), наука про світ (географія та історія), трудове навчання (малювання, драма).
У канадських школах інтегровані предмети опановують інтенсивно, але коротко. Завдяки такому навчанню школяр не перевантажений – на наступний день виконує завдання, наприклад, не з 7-8 предметів, а з 3-4.
Про особливості навчання в старших класах, а також про оцінки, тести, дисципліну, заробітну плату вчителів можна прочитати в газеті «Освіта України» № 4 за 2018 рік.








Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.


Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 233 | Додав: Bibliograf | Теги: система освіти , рейтинг PISA , канадські школи. | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]