Головна » 2018 » Листопад » 29 » Ю. Будяк: життя, як байка
19:06
Ю. Будяк: життя, як байка

Український письменник та громадський діяч Юрій Будяк (справжнє прізвище Покос ) народився на Полтавщині в родині селян. Будучи п’ятирічною дитиною, залишився без батька. Він закінчив місцеву церковно-приходську школу, вже в дитинстві пробував свої сили в поезії. В 17 років дебютував із своїми віршами. Його твори для дітей були популярні деякий час в Україні, їх навіть переклали на російську та білоруську мови.
Життя Ю. Будяка було наповнене мандрами та незвичайними подіями, іноді досить небезпечними. Майбутній письменник перепробував безліч різних професій: був чабаном, вантажником, матросом, бляхарем, помічником аптекаря. Ще й екстерном закінчив гімназію. Він воював, був поранений, лікувався у лондонському шпиталі, мав можливість стати студентом Оксфордського університету. В Лондоні його навіть опікувала родина В. Черчилля.
Не дивлячись на те, Ю. Будяк, як письменник, маловідомий серед широкого загалу читачів, в його житті був епізод, який назавжди прославив нашого земляка… Як доброволець, Ю. Будяк брав участь у другій англо-бурській війні 1899 року, будучи командиром невеличкого загону бурів. Саме тут і відбулася його зустріч з Уїнстоном Черчиллем. Яка подія поєднує репресованого більшовиками українського письменника та відомого британського політика дізнаєтесь із статті:
Дорош Є. Врятувати лейтенанта Черчілля / Є. Дорош // Пенсійний кур'єр. – 2018.  – № 45/9 листоп./. – С. 9.


Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 118 | Додав: Bibliograf | Теги: письменник , Ю. Будяк , В. Черчилль , англо-бурська війна | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]