Йога: філософія, школи, особливості - 20 Липня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Липень » 20 » Йога: філософія, школи, особливості
15:17
Йога: філософія, школи, особливості

Багато хто з нас не мають чіткого уявлення про йогу. Пропагувати за допомогою фільмів образ йога - старця, що володіє здатністю без найменших вагань ступати на бите скло або лежати на цвяхах, давно увійшов у нашу свідомість. Але він є лише стереотипом і не розкриває повною суті йоги.

Йога - це не просто набір фізичний вправ для підтримки форми. Йога - це стиль життя і спосіб мислення. Він не так простий для розуміння, але ми постараємось максимально розширити ваше уявлення про йогу - про її філософії, школи, особливості.

Для початку, давайте розберемось, що означає поняття «йога». Йога - це одна з шести ортодоксальних даршан - філософських шкіл Індії. Вона має багатовікову історію існування. Основною метою йоги є пізнання своєї душі, її власної таємниці, знаходження відповідей на питання, які виникають у свідомості кожної людини, питання, що стосуються власної свідомості, набуття просвітління. Тим самим відбувається звільнення душі людини.

У філософському сенсі, йога - це єднання індивідуального «я» (душі) і вселенського «Я» (наддуші), результатом чого є просвітлена і чиста свідомість. Йога - це досвід, який пов'язує в єдине ціле тіло, розум і почуття з вашим внутрішнім «Я».

Основні поняття, з якими стикається людина, що зацікавилась йогою, включають в себе:
Асани (пози) - допомагають зберегти тіло здоровим, красивим, гнучким;
Пранаями (дихальні вправи) - регулюють дихання і контролюють емоції;
Медитація (розслаблення, релаксація) - дає можливість почути себе і пізнати своє «Я».

Основні принципи і теорії йоги викладені в «йогах-сутрах» Патанджалі - філософа релігійної школи Індії. Він не був людиною, який придумав це вчення. Він став швидше систематизатор отриманих зі священних текстів знань.

Вважається, що йога працює з усіма аспектами життя:








  • розумовою;
  • фізичною;
  • емоційною;
  • духовною;
  • психічною.

Вона необхідна для завершення життєвого шляху. Йога - це наука, яка впливає не тільки на свідомість, а й на підсвідомість.

Один з основоположних постулатів, які включає в себе філософія йоги, виражається в тому, що межі нашого знання визначаються обмеженістю психічного і тілесного досвіду. Так як наше інтелектуальне знання - це тільки мала частина істини, зовнішнє знання. Тому метою йоги є перевершити обмеженість грубого фізичного «Я» і прийти до розуміння свого тонкого «Я».

Основні школи Йоги

1. Хатха-йога - вчення, що базується на здобутті фізичної гармонії, зрівноважуванні енергії інь і ян, яке здійснюється за допомогою фізичних і психологічних (медитації) засобів. Це нижня, але, тим не менш, дуже важлива ступінь, яка є базовою для інших видів йоги. Хатха-йога  готує тіло до духовної сторони раджа-йоги,  однієї з найпопулярніших на Заході різновидів йоги.

Хатха-йога включає в себе:

  • фізичні вправи;
  • очищення внутрішніх органів;
  • дихальні вправи;
  • правильне харчування;
  • вміння розслаблятися.

2. Раджа-йога - буквальний переклад «Цариця серед йог». Це не означає, що вона призначена тільки для царів, а просто підкреслює її винятковий статус. Основна мета - контроль розуму за допомогою медитації, а також усвідомлення різниці між ілюзією і реальністю. Для початку практики більш піднесених аспектів йоги, необхідно досягти найбільш високого психологічного та фізичного здоров'я. Різні звички не дають досягти духовної рівноваги. Практики, які дозволяють досягти такого стану, можна віднести до раджа-йоги.

3. Кундаліні-йога - це мантри і медитації, фізичні вправи, дихальна практика, релаксація. Слово «кундаліні» означає усвідомлення та приховані можливості цього самого усвідомлення. Метою практики є пробудження божественної енергії Кундаліні. Ця енергія символічно представлена ​​змією, згорнулася і сплячій в основі хребта. Поступово, завдяки практиці, вона піднімається вгору, по центральному енергетичного каналу, відкриваючи і пробуджуючи одну чакру за одною. Кінцевий результат - наступ просвітління.

Регулярні заняття Кундаліні-йогою принесуть вам:

  • поліпшення фізичної форми;
  • відчуття бадьорості і щастя;
  • підвищення свідомості і розширення усвідомленості.


4. Аштанга-йога - дисципліна, що складається з восьми ступенів (етапів). Можна сказати, що це - швидка серія послідовних поз, техніки дихання і зосередження уваги. Аштанга-йога прекрасно підійде тим, хто володіє сильним тілом і невгамовним розумом. Сходинки представляють свого роду керівництво до того, як прожити наповнену щастям життя. Перші чотири щаблі - допомогу у вдосконаленні особистості, набутті спокою над тілом. Це підготовка до другого етапу - знайомство зі своїми почуттями і розумом, і як результат - досягнення вищого стану свідомості.

8 ступенів Аштанга-йоги

Йама - дотримання моральних заповідей;
Ніяма - внутрішня дисципліна, контроль, культура;
Асана - досягнення здоров'я шляхом за допомогою фізичних вправ (поз);
Пранаяма -дихальні вправи, що забезпечують контроль над диханням;
Пратьяхара - управління почуттями;
Дхарана - зосередження думок;
Дьяхна - медитації;
Самадхи - нірвана, просвітлення (злиття з духом Всесвіту).


5. Айенгара-йога - основна увага в даному виді йоги приділяється становищу тіла, для гармонійного розвитку і набуття анатомічного досконалості. Відмінною рисою є прийняття певних поз (асан), використовуючи необхідні опори. Для Айенгара-йоги характерний індивідуальний підхід до кожного практикуючого, особливу увагу і пояснення кожної пози.

6. Сахаджа-йога - це метод медитації, з метою внутрішнього балансу емоційного, ментального і фізичного стану людини. Сахаджа-йога заснована на досвіді самореалізації (прояви свого духу), доступному кожному з народження. Що дає сахаджа-йога:

  • розвиток людини;
  • самовиліковування;
  • розвиток суспільства.


7. Прана-йога - вид йоги, заснований на дихальних вправах, які дозволяють керувати життєвою енергією Ци. Пранаяма - четверта ступінь йоги.

8. Агні-йога або Жива Етика . Релігійно-філософське вчення про життя, яке є синтезом древніх навчань, наукових досягнень, а також духовно-практичного досвіду людини. Це вчення засноване російським художником М. Рерихом і його дружиною. Основною силою, на якій побудоване життя, вони розглядають, як духовний вогонь серця та душевну енергію.

Цікаві факти про йогу

  • Йогою займаються фрідайвери. Вже через декілька занять час, на який вони можуть затримувати дихання, збільшується до 3 хвилин.
  • Зустрічаються докази про те, що йогою займалися не тільки в Стародавній Індії, але і на місцях стародавніх цивілізацій Латинської Америки.
  • Йоги виявили, що багато хвороб людини відбуваються через неправильне дихання і з ними можна справитися за допомогою пранаяма-йоги.
  • Рухи, що дають релаксацію в йозі, допомагають налагодити роботу нервової і серцево-судинної систем, травного тракту і органів дихання.

Васюк Наталія

Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 235 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 1
0
1
thumb

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]