Яскрава зірка оперної сцени - 18 Травня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Травень » 18 » Яскрава зірка оперної сцени
17:01
Яскрава зірка оперної сцени

Життя митця – то геніальний міф,
а правда потім, правда у безсмерті.

(Н. Давидовська)


Соломія Крушельницька. Шляхами тріумфів: ст. та матеріали / авт. проекту П. Медведик, упоряд. Р. Мисько-Пасічник, наук. ред. М. Зубеляк – Т. : Джура, 2008. – 392 с.

«Ти не зірочка і не блукаючий вогник, які так часто заблищать на короткий час і гаснуть, а справжня зірка, що світить чистим і тривалим вогнем мистецтва...» Це лише один із захоплених відгуків музичних оглядачів, зачарованих обдаруванням Соломії Крушельницької — співачки, яка володарювала на оперних сценах світу в кінці XIX — перші десятиліття XX століття. Їй аплодували Мілан і Париж, Рим і Венеція, Буенос-Айрес і Сант-Яго, Нью-Йорк і Чикаго, Каїр і Александрія, Львів, Варшава, Одеса, Санкт-Петербург... Сотні разів для неї спалахували яскраві вогні відомих театрів світу і бурхливі овації вдячної публіки були нагородою за подаровану красу. Під час гастрольних виступів Соломії Крушельницької у містах панувала атмосфера свята, небаченої ейфорії. Композитори, диригенти, співаки, актори вважали за честь познайомитись із українською зіркою. Письменники, художники, музиканти присвячували їй свої твори. Науковці, музикознавці, мистецтвознавці — свої дослідження.
Перші публікації про славетну співачку краєзнавця, фольклориста, старшого наукового працівника та одного із засновників Меморіального музею Соломії Крушельницької у с. Білій Петра Медведика з'явились ще на початку 1960-х. У коло наукових зацікавлень П. Медведика входили також дослідження про членів родини Крушельницьких, зокрема про сестру Соломії — оперну співачку Анну Крушельницьку. Віддавна плекаючи мрію розкрити життєвий і творчий шлях С. Крушельницької у новому світлі без ідеологічних табу та світоглядних нашарувань, П. Медведик береться за упорядкування книги, до якої включає статті, рецензії, листування, опубліковані після 1990-х рр. Але, на жаль, автор проекту внаслідок перенесеної важкої хвороби не мав змоги продовжити роботу над цим виданням.
Ґрунтовну наукову редакцію книги здійснили наукові працівники Львівського Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Роксоляна Мисько-Пасічник та Мар'яна Зубеляк. Фахові консультації при роботі над виданням надала директор музею Галина Тихобаєва, а головний хранитель його фондів Ірина Криворучка — можливість скористатися багатим ілюстративним матеріалом. До книги увійшли також фотокопії світлин із зібрання Театрального музею у Варшаві.
Ця книга — вислід любові до постаті великої співачки. На її сторінках виразно проявляється бажання вільно й неупереджено поглянути на життєвий і творчий шлях славетної українки. До книги увійшли наукові розвідки, недруковані раніше спогади про С. Крушельницьку та листування, оперний та концертний репертуар співачки, грамофонні та магнітофонні записи, присвяти у поезії, пісні та слові. Взаємодоповнюють книгу унікальні світлини С. Крушельницької, фото композиторів, співаків, диригентів, друзів, поштівки з видами міст та зображеннями театрів, а також цитати-висловлювання сучасників, які мали щастя слухати її спів.
Тож видавці книги пропонують читачам разом із яскравою зіркою сцени пройти шляхами її тріумфів, побачити освітлену театральними вогнями сцену, приєднатись до овацій захопленої публіки... А ще — почути прекрасний голос великої Соломії, яка співає і «радість великого мистецтва зіходить як благословення на слухачів. Це — ніби слухати музику Бетховена, дивитися картини Леонардо».



Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 179 | Додав: art | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]