Головна » 2014 » Березень » 25 » Яськевич Р. З глибини віків : нариси з історії сіл : Шпанів, Олексин, Хотин, Зозів / Р. Яськевич. – Рівне, 2012. – 106 с.
16:42
Яськевич Р. З глибини віків : нариси з історії сіл : Шпанів, Олексин, Хотин, Зозів / Р. Яськевич. – Рівне, 2012. – 106 с.

Я відведу Вас в саме потаємне,
Я покажу Вам глибину віків,
Відчуйте й ви душі єднання
З своїм корінням, вічним і святим...


Людмила Яськевич

Історико-краєзнавче видання включає дослідження території населених  пунктів Шпанів, Зозів, Великий Олексин, Хотин, Ходоси Рівненського району  Рівненської області від льодовикового періоду до середини XIX ст. Неподалік від Рівного розташувалось мальовниче село Шпанів . Вперша згадка про Шпанів з’являється в акті 1562 року. У XVI ст. село Шпанів належало відомому руському роду Чапличів. Саме їм завдячує тогочасне містечко Шпанів своєю славою. На місці, де Радзивілли збудували в Шпанові гарну садибу, знаходився замок Чапличів. Це була будівля неокласичного стилю, палац, лише частково збудований на старих стінах. Біля палацу був парк заснований Міклером, який займав близько 20 га. На правому березі річки Устя красується невеличке село Зозів , оточене звідусіль широкими луками та лісами, який покриває високі схили і підходить до перлини Волинської губернії – Вишневої гори. Про село Зозів вперше стає відомо з акта 1562 року. У 1572 році Зозово при опису межових маєтків Олексина трактується як урочище в околиці ставків. Далі автор книги веде свого читача до Ботанічного заказника «Вишнева гора» , який створений у 1974 році. Мандруємо, разом з автором, на лівий берег річки Устя де розкинулось село Великий Олексин . Уперше про це село сповіщає акт 1562 року. Читач познайомиться з священниками, які служили в селі Великий Олексин це і відома родинна династія Садовських, і Никифір Сергійович Сатаневич, а також Олексій Михайлович Мосаківський. Окремі розділи книги присвячені уродженцям краю Бурі Микиті Івановичу, Нагорному Дем’яну Омеляновичу, Оскілку Володимиру Пантелеймоновичу. У книзі подана історія Шпанівського цукрового заводу . Який будувала група акціонерів на землях князя Радзивілла, для будівництва заводу вирощували дубовий гай. Шпанівський цукровий завод у роки Великиї Вітчизняної війни охороняв німецький гарнізон. У 1983 році при підтримці цукрового заводу відкрито меморіальний комплекс «Скорботної матері», де на гранітних плитах викарбовано 46 прізвщ односельчан, які не повернулися з війни. І як сумно зараз дивитися на зруйнований цукровий завод, який будували поляки, вистояв війну а зруйновали, свої ж українці, у роки Незалежності України. Автор розповідає про колгоспне будівництво. Далі мандруємо сторніками книги до села Хотин (Хотинь). Уперше село Хотин згадується у листі К. Ягеловича (1457 рікЇ, де підтверджено надання «ймення Хотчина» княгині Марії Рівненській.
Видання містить багато цікавих світлин. Книга розрахована на студентську молодь, учителів шкіл та масового читача, небайдужого до історії рідного краю.

Підготувала Р. В. Андріюк








Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 1725 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 3.9 / 11
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]