Головна » 2016 » Листопад » 21 » Ярослав Лесів - поет і священик УКГЦ
17:57
Ярослав Лесів - поет і священик УКГЦ

Гарачковський О. Хрещеник старшини УПА / О. Гарачковський // Літературна Україна. – 2016. – 29 верес. – С. 6

Чверть століття тому за загадковими обставинами загинув у ДТП Ярослав Лесів, якому виповнилося б тепер 70 років.
Учитель фізкультури за фахом. Поет і священик УКГЦ за покликанням. Правозахисник за покликом сумління. Політв’язень радянських тюрем і концтаборів (1967-1973; 1979-1986) за переконаннями. І це – далеко не всі віхи з біографії Ярослава Лесіва (3.01.1946 – 10.10.1991), уродженця с. Лужки, що в Волинському районі на Івано-Франківщині.
Йому судилося стати мужнім вояком духовного спротиву комуно-московським окупантам, за зброю якого було лише правдиве слово.
Уперше засудили за участь у підпільному Українському Національному Фронті, коли йому, учителю фізкультури у м. Гайворон на Кіровоградщині, було лише 20 років. 6-річне покарання відбував у Мордовії та зловісній Владимирській централі.
Удруге був арештований за сфабрикованою справою – нібито за зберігання наркотиків – з метою компрометації як члена Української Гельсінської Групи. Під час 6-місячного слідства Лесів на знак протесту оголосив голодування, яке тривало 192 доби – один із сумних рекордів радянських політв’язнів.
Після звільнення працював на Болехівському лісокомбінаті й студіював у підпільній греко-католицькій семінарії, став членом комітету із захисту УКГЦ. 1988-го висвячений на ієрея. І вже наступного року від імені греко-католиків виступив на 50-тисячному мітингу в Москві, а згодом прибув до білокам’яної з групою вірян із вимогою легалізувати УГКЦ.
Прихожани шанобливо називали його отцем Сонечком, подвижницьке життя якого стало взірцем громадянської мужності і християнських чеснот. Але ж він, о. Ярослав, витворив, переважно у концтабірних умовах, і особливий духовний світ. Засобами поетичного слова. На його вірші тепер пишуть музику, серед таких чи не найпершим був композитор-політв’язень Вадим Смогитель зі Жмеринки на Вінниччині.
Безумовно, загибель Лесів пов’язана з його вимогою легалізувати та реабілітувати УКГЦ.
Більше про поетичну творчість Ярослава Лесіва та про його життя можна прочитати в газеті «Літературна Україна» № 37 за 2016 року.







Підготувала бібліограф Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 85 | Додав: Bibliograf | Теги: священник УКГЦ , Я.Лесів , правозахисник , поет , політв’язень | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]