Головна » 2014 » Січень » 19 » Ян Пауль Гінріхс. Lemberg-Lwow-Львів: фатальне місто
16:54
Ян Пауль Гінріхс. Lemberg-Lwow-Львів: фатальне місто
Час від часу згадки про Львів з’являються на шпальтах європейських видань. Натомість значно рідше можна натрапити на окремі книжкові видання, присвячені місту. Жодне місце в Європі не відображає трагедію ХХ сторіччя глибше, ніж місто Лемберґ, Львув, а нині – Львів. Завдяки географічному положенню та етнічному складу воно зазнало майже всі ті фатальні потрясіння, які нині ми вважаємо основними моментами історії минулого сторіччя.
Ян Пауль Гінріхс - науковець-славіст з Голландії, написав книжку про Львів, яку можна окреслити як літературно-історичну. У ній місто подається через призму авторських текстів, створених письменниками, котрі народилися, мешкали або просто проїжджати через Львів. Серед них Й. Рот, А. Дьоблін, З. Герберт, А. Загаєвський, С. Лем, О. Ґранах, Б. І. Антонич, О. Ват, Ю. Віттлін. Їхні, перекладені з нідерландської мови спогади — здебільшого сентиментальні, а часом до відчаю жорстокі — склали унікальну книжку, яка побачила світ у київському видавництві Жупанського. "У мене не було наміру писати тільки про письменників, котрі народилися у Львові. Дьоблін і Айх перебували у місті дуже коротко, але вони написали кілька цікавих рядків про місто. Мені здається, що найбільш «фатальним періодом» у сучасній львівській історії був час між 1939 і 1946 роками, коли спершу війська Сталіна зайняли місто і багато людей було арештовано, а потім нацисти вбили єврейське населення, і нарешті Сталін вигнав польське населення. Наратив моєї книжки не закінчується 1945 роком. Віттліновий есей «Мій Львів» написаний 1946 року. Також є розділи про польських авторів, Герберта й Загаєвського, котрі написали про місто значно пізніше. Звісно, вони були польськими емігрантами, здалеку писали про місто, яке вони залишили. У цьому випадку Львів став лише поетичним образом, запозиченим із минулого. Багато хто стверджує, що «фатальний час» продовжувався у Львові й опісля 1946 року. Проте моя тема – це польсько-єврейсько-українське місто в першій половині двадцятого століття, а не місто після 1946 року чи перед 1900” - розповідає автор книги Ян Пауль Гінріхс.
Ця книжка написана для тих, хто може цікавитися цією темою, для тих, хто добре розуміється в літературі та історії як в Україні, так і за кордоном. Автор пише в основному про авторів, які здобули визнання на міжнародному рівні й котрих переклали нідерландською, англійською чи німецькою мовами. Наприклад, Йозеф Рот, Адам Загаєвський чи Збігнєв Герберт - добре відомі письменники в Голландії. Цікаві штрихи до біографії міста Лева додав також український поет, 100-ліття з дня народження якого недавно повсюдно відзначали, Богдан-Ігор Антонич. А взагалі книжка "Lemberg — Lwow — Львів” зацікавить багатьох. На жаль, видана вона вкрай малим накладом — усього 2 тис. примірників.



Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 408 | Додав: читалка | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]