Головна » 2016 » Лютий » 26 » Ян Лятос: подолання білих плям українсько-польської історичної науки
15:37
Ян Лятос: подолання білих плям українсько-польської історичної науки

Кралюк П.М. Ян Лятос: ренесансна філософія та наука на українських землях / П.М. Кралюк, М.М. Якубович; Нац. ун-т «Острозька академія». – Острог, 2011. – 142 с.

Пропонована монографія – перша спроба комплексного дослідження творчості Яна Лятоса в контексті українського Ренесансу.

Загальновідомо, що доба Відродження має особливе значення для розвитку наукових знань: відійшовши від середньовічної схоластичної логіки, мислителі Ренесансу творили нову наукову парадигму, яка стала підвалиною для раціоналістичного природознавства Нового часу. Україна не стала винятком: розвиток наукових знань на її теренах розвивався завдяки перекладам з латини та інших мов.

Особливе місце належить й астрономічним знанням, які в період Ренесансу були тісно переплетені з теологією та неоплатоністичною містикою. Вагомий внесок у поширення ренесансної культури в Східній Європі зробили західні українці – вихідці із Лемківщини: астроном і астролог Юрій Котермак, філософи Станіслав – Роксолан Оріховський та Григорій Саноцький, переписувач Пересопницького Євангелія Михайло Василевич, поет Павло Русин із Кросна, вчений-енциклопедист Ян Лятос.

Внаслідок складних історичних обставин творчість Лятоса тривалий час залишалася білою плямою не лише української, але й польської історичної науки. Твори вченого ніколи не перевидавалися і розкидані в різних бібліотеках Польщі, України. Зазнавши переслідувань за свої виступи проти григоріанського календаря, вчений у 1598 р. прибув до Острога, де прожив більше 10 років. Саме завдяки Лятосу студенти Острозької академії прилучалися до найновіших досягнень тогочасної європейської науки.

Автори монографії всебічно досліджують тему ренесансної філософії в ранньомодерній Україні: Олельківський ренесанс; ренесансна латиномовна поезія в Україні; перших ренесансних гуманістів (Григорій Саноцький, Філіп Буонакорсі Каллімах). Окремо необхідно звернути увагу на релігієзнавчу тематику монографії, а саме - історія протестантизму та католицизму: висвітлено філософію социніан, досліджено автохтонні реформаційні рухи на українських землях; піднята тема єзуїтів (Ієронім Загоровський та Казимир Ліщинський). Центром ж дослідження виступає життя та діяльність Яна Лятоса, його наукова спадщина, астрологічна теорія, «Прогностікон» 1594 року.

Праця зацікавить науковців, богословів, викладачів та студентів вищих навчальних закладів.

Ольга Підлужна

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 395 | Додав: kraeznavzi | Теги: єзуїти , Олельківський ренесанс , социніани , астрономічні дослідження , автохтонні рухи на Україні , протистантизм , Філософія ренесансу | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]