Головна » 2013 » Квітень » 11 » Ян Качмарек. Почути життя
14:00
Ян Качмарек. Почути життя

Коли поєднується талановитість режисера і геніальність композитора, ми глядачі, маємо змогу насолоджуватися шедеврами кіномистецтва. Усього 15-20 хвилин оригінальної музики, а вона – як «складне мереживо», сплетене композитором з простих елементів, заворожує і створює особливий настрій. Саундтре́к в термінології кіноіндустрії - звукова доріжка, музичне оформлення (sound track) — оригінальний аудіозапис, який створено для фільму. Інколи використовується англійська абревіатура OST, яка розшифровується як «Original Soundtrack». Хочу познайомити вас з особистістю і творчістю польського композитора Яна Качмарека (пол. Jan A. P. Kaczmarek) , лауреатом премії «Оскар», автором неймовірно гарної музики до відомих голлівудських фільмів, таких як « Хатіко : Самий вірний друг » Hachiko: A Dog's Story») , за участі : Сари Реман, Ричарда Гира, Джоан Аллен, «Чарівна країна» («Finding Neverland») за участі Джоні Деппа, Кейт Уінслет, Дастіна Хоффмана, рос . «Неверная» («Unfaithfull»), «Повне затемнення» («Total Eclipse ») , «Площа Вашингтона» («Washington Square»), та ін. Всього більш ніж до 30 художніх і документальних фільмів.
Ян Анджей Павел Качмарек (народ. 29 квітня 1953 , Конин , Польща) в даний час живе і працює в Лос-Анджелесі, але його творчий шлях відрізняється від кар'єри інших композиторів Голлівуду. Він закінчив юридичний факультет Університету Адама Міцкевича у Познані, Польща, але відмовився від кар'єри дипломата з політичних причин. Почав писати музику, щоб в кінцевому підсумку знайти свободу самовираження.
«Грати і писати музику було для мене релігією, - зізнається Качмарек, - і лише потім стало професією». Пошуки власного шляху привели Яна Качмарека в авангардовий Театр-Лабораторію Єжи Гротовскького. Мабуть, тут майбутній композитор переглянув своє поняття  про мистецтво. У 1977 р. створив «Оркестр восьмого дня». Оркестр почав гастролювати по Європі наприкінці 1970-х і до теперішнього моменту провів 18 турне. В 1982 році, в кінці американського турне оркестру, Качмарек записав свій перший альбом, «Музика фіналу», для студії Flying Fish Records. У 1989 переїхав в Лос-Анджелес.
Ян Качмарек працював для провідних американських театрів, результатом чого стала престижна нагорода в області драматичного мистецтва «Drama Desk Award» за музику до п’єси, представленої на Шекспірівському фестивалі (Нью-Йорк) у 1992 р. Писав музику для Театру Гудмана (Чикаго) і Форуму Марка Тапера (Лос-Анджелес). New York Times вважає цю музику «гідною фільмів Бертолуччі і Вісконті».
Але справжню славу композиторові принесла музика до фільмів. 28 лютого 2005 р. Яну Качмареку був вручений приз Оскар за музику до фільму «Чарівна країна» («Finding Neverland») . «...Музика драм, що відбуваються між людьми, найбільш близька до мого серця. Музика до фільму досить різноманітна, але насправді, коли дивлюся на неї зсередини, то не приймаю її як феєрію звуків, а як приглушену, осмислену і ліричну музику… » Також був нагороджений Національною радою кінокритиків за кращу музику до фільму; був номінований на «Золотий глобус» і премію ім. Ентоні Эсквита (BAFTA) за досягнення в області кіномузики.
Також Качмарек отримав замовлення на два симфонічні твори, присвячені важливим національним подіям в житті Польщі: «Кантату свободи» (2005) і «Ораторію 1956». Прем'єри обох творів транслювалися в прямому ефірі польським телебаченням. Член Американської академії кінематографічних мистецтв і наук. Працює над створенням в Польщі інституту Розбитек, установи на зразок кіноінституту Sundance Film Festival, який повинен стати європейським центром інновацій в кіно, театрі, музиці та медіа.
Ян Качмарек - композитор з величезним міжнародним авторитетом, який продовжує зростати.


Докладніше читайте на сайті : Internet Movie Databasehttp //www.ambasada.lt/new/; http://www.jan-ap-kaczmarek.com . Якщо вам відомо більше інформації про польського композитора, поділіться нею з нами.
Про досягнення українських кінокомпозиторів читайте в статті Свято Р. Володимир Гронський: «Навіть геніальна музика не врятує слабкий фільм» //Кіно – театр. - 2012. – № 6. - С. 30-33



Музика Я. Качмарека - Goodbye (Hachiko: A Dog's Story OST)
Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 758 | Додав: art | Теги: кіномузика | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]