Головна » 2015 » Березень » 1 » Буктрейлер на книгу James Joyce "A Portrait of the Artist as a Young Man" = Джеймс Джойс "Портрет митця замолоду"
14:15
Буктрейлер на книгу James Joyce "A Portrait of the Artist as a Young Man" = Джеймс Джойс "Портрет митця замолоду"

Джеймс Джойс (1882-1941), ірландський письменник, відомий своєю експериментальністю такими роботами як Улісс (1922) і «Поминки по Фінегану» (1939). Технічні інновації Джойса в літературному мистецтві роману включає широке використання внутрішнього монологу; він застосовував складну мережу символічних паралелей з міфології, історії та літератури, і створив унікальну мову придуманих слів, каламбурів, алюзій. «Портрет митця замолоду» ірландського письменника Джеймса Джойса (1882-1941) являє собою перехідний період між реалізмом «Дублінерів» та символіки Одіссея. Автобіографічний виклад, що став романом, розповідає про підлітковий вік і юність Стівена Дедала, герой якого з'являється в романі «Улісс». Головний герой Стівен Дедал - молода людина, народився й ріс в Ірландії на початку 20-го століття. Пошуки себе у цьому світі, набуття знань, зниження статків його сім'ї привело його до філософських роздумів про природу мистецтва і політику. Особисте відродження Стівена Дедала призвело до відчуття себе небажаними у власній країні і призводить до дилеми: слід залишити супротив і бути у вигнанні, або залишитися і боротися. Стівен Дедал поступово вирішує скинути всі свої соціальні, сімейні та релігійні обмеження, щоб присвятити своє життя мистецтву. Хлопець надто підлягає впливу католицької віри. Він навчається в суворій релігійній школі-інтернаті. Спочатку Стівен почувався самотньо і сумував за домом, але з часом він знаходить своє місце серед інших хлопчиків. Він любить їздити додому, хоча напруженість в сім’ї зростає після смерті ірландського політичного лідера Чарльза Стюарта Парнелла. Ця чутлива тема стає причиною люті, політично зарядженої суперечки під час родинної різдвяної вечері. Негаразди з фінансами спонукає сім'ю зануритися все глибше і глибше в борги. Вони переїжджають до Дубліна і Стівен відвідує престижну денну школу Belvedere. Поступово він досягає успіху в якості письменника і в якості актора в студентському театрі. Його перший сексуальний досвід з молодою Дублінською повією повергає Стівена до бурі негативних емоцій і сорому в, які він намагається примирити свої фізичні бажання з католицької моралі свого оточення. Якийсь час він ігнорує своє релігійне виховання, кинувшись у розпусту гріхів. Але після трьох днів духовного відступу, Стівен чує три вогненних проповіді про гріх, його оцінки і пекло. Глибоко приголомшений, молода людина вирішує знову наставити себе на шлях християнського благочестя.
Стівен починає відвідувати меси кожен день, стає зразком католицької побожності, стриманості і самозречення. Його релігійна відданість настільки виражена, що директор його школи просить розглянути можливість переходу до священнослужителів. Після короткого розгляду такої пропозиції, Стівен розуміє, що суворість священного життя абсолютно несумісні з його любов'ю до чуттєвої краси. У цей день Стівен дізнається від сестри, що сім'я в черговий раз буде переїжджати через фінансові проблеми. З тривогою очікує звісток про своє прийняття до університету, Стівен виходить на прогулянку на пляж, де він спостерігає за молодою дівчиною. Він вражений її красою, і розуміє, що це є момент прозріння, що любов не повинна бути джерелом сорому. Отже, Стівен вирішує жити своїм життям повною мірою, а не обмежуватися кордонами своєї родини, свого народу, своєї релігії. Стівен поступає до університету, де в нього розвиваються дружні стосунки з багатьма однолітками, а особливо зближується з молодим чоловіком на ім'я Кренлі. У бесідах та суперечках з товаришами, Стівен формулює свої погляди на мистецтво. Він стає все більш і більш рішучім, звільняється від всіх обмежень і вирішує покинути Ірландію, щоб більше не наражатися на різні утиски. Як і його тезка - міфічний Дедал, Стівен сподівається звестися на крила, на яких він може літати вище всіх перешкод і присвятити своє життя образотворчому мистецтву.
Роман написано в легкій невимушеній формі і є найкращім для сприйняття творчості Джеймса Джойса. Запрошуємо всіх, хто володіє англійською мовою або вивчає її, взяти цей художній твір у відділі обслуговування документами іноземними мовами:

Joyce James. A Portrait of the Artist as a Young Man . - N.Y.: Penguin Books, 1976. – 253P.

Панчук Тетяна

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 651 | Додав: black | Теги: роман | Рейтинг: 5.0 / 4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]