Головна » 2012 » Листопад » 14 » ЯКІСТЬ ҐРУНТІВ
17:08
ЯКІСТЬ ҐРУНТІВ
Рівненський інститут агропромислового виробництва Західного Полісся розробив науково-методичні рекомендації по землеробству для землевласників різних форм власності. Рекомендації базуються на результатах багаторічних наукових досліджень, практичних розробках у галузі ґрунтознавства. Порушення землевласниками продуктивної та екологічної функції ґрунту протягом тривалих років призвело до зниження його родючості, зростання деградаційних процесів. Забезпечення сталого та екологобезпечного розвитку землеробства в умовах втрати гумусу ґрунтами вимагає, одночасно із застосуванням там, де є для цього відповідні можливості , класичних органо-мінеральних систем, розробки і впровадження альтернативних систем удобрення, диференційованих за дозами мінеральних добрив та джерелами органічних речовин.
У господарствах агропромислового комплексу за попередній період проведено широкі наукові дослідження та розроблено обґрунтовані рекомендації по застосуванню систем удобрення. Однак, реформування земельних відносин, перехід на ринкові засади господарювання призвело до ліквідації або різкого скорочення поголів’я худоби і відповідно, виробництва гною. Крім цього, через економічні труднощі багато господарств не в змозі застосовувати у рекомендованих дозах і мінеральні добрива. Основним шляхом покращення агрохімічних, фізико-хімічних і фізичних властивостей ґрунтів, відтворення їх родючості є вапнування, а загальнодоступним напрямом збільшення надходження органічних речовин стає використання побічної рослинницької продукції та вирощування сидератів. Ці заходи є найменш фінансово затратні та сприяють підвищенню врожайності сільськогосподарських культур.
Системи удобрення з альтернативними гною джерелами органічних речовин (науково-методичні рекомендації). – Рівне, 2011. – 18 с. Вапнування – основний захід поліпшення родючості кислих ґрунтів (науково-методичні рекомендації). – Рівне, 2011. – 18с. Дані роботи враховують особливості ґрунтів Західного Полісся і пропонують місцевим фермерам заходи для покращення їх якості. Поєднання різних комбінацій - удобрення та вапнування істотно впливає на конкурентоздатність вирощеної рослинної продукції.



Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 516 | Додав: texnik | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]