Головна » 2012 » Жовтень » 1 » Яке молоко ми сьогодні споживаємо???
16:33
Яке молоко ми сьогодні споживаємо???

«Пийте, діти, молоко – будете здорові!» . Люди, які жили за радянські часи дуже добре пам’ятають цей крилатий вислів… Сьогодні ж ми про молоко чуємо багато різних відгуків… Чи насправді молоко сьогодні стало набагато гірше, ніж молоко минулих років? Яке ж молоко сьогодні ми споживаємо? Наскільки воно корисне? Які вітаміни вміщує? І чи варто його пити, тим паче дітям?
Сьогодні дефіцит мікронутрієнтів у харчуванні населення визнано однією із основних медико-соціальних та гігієнічних проблем світового рівня.
Про мікронутрієнтний склад харчових продуктів, як для розрахунку забезпеченості ними харчових раціонів різних верств населення, так і для розробки коригуючих заходів щодо подолання полідефіциту есенціальних мікронутрієнтів у раціоні харчування населення потрібно знати споживачам цього продукту , вважають автори статті:
Поліщук Т. В., Гуліч М. П. Якість молока. Мікронутрієнтний склад молока і традиційних кисломолочних продуктів вітчизняного промислового виробництва / Т. В. Поліщук, М. П. Гуліч // Мир продуктов. – 2012. - № 8. – С. 18-21.
На вміст мікронутрієнтів у харчових продуктах і сировині негативно впливають нові інтенсивні технології землеробства і тваринництва. Крім того, до зниження їхнього рівня в традиційних продуктах харчування можуть також призводити сучасні способи переробки сільськогосподарської продукції, а також новітні технології виробництва харчових продуктів, тому картина вмісту вітамінів та ессенціальних макро- і мікроелементів у продуктах харчування 25-річної давнини дещо змінилася, стверджують автори статті. У поданій статті йдеться про дослідження молока та кисломолочних продуктів з метою отримання узагальненої оцінки якості та розрахунків і аналізу інтегральних показників (ІР) мікронутрієнтного складу цих продуктів. З метою проведення такого дослідження, упродовж чотирьох років (2007-2011 рр.) молокопереробними підприємствами, що входять до Спілки молочних підприємств України, поставлялися зразки молока і кисломолочних продуктів різної жирності, з різних регіонів України (в усі пори року). Вивчаючи вітамінний склад молокопродуктів було визначенно фактичний вміст вітаміну С та вітаміну А як найбільш характерних для цих продуктів. Для цього були вибрані такі характеристики, як середній вміст усіх визначених у молокопродуктах мікронутрієнтів та середня норма фізіологічної потреби дитячого населення в них. В ре зультаті проведеної порівняльної характеристики мікронутрієнтного складу молокопродуктів, сучасного вітчизняного виробництва та продукції, що вироблялася понад 25 років тому, було встановлено:
- достовірне зниження вмісту кальцію, калію та фосфору в молоці та кисломолочних продуктах вітчизняного виробництва;
- збільшення концентраційного рівня натрію та магнію в молокопродуктах (р<0,05); чітку закономірність зниження масової частки заліза в сметані (р<0,01) та збільшення його кількості в молоці (р<0,05);
- достовірне зменшення вмісту вітаміну А в сметані 20% та 25% жирності стосовно відповідних даних довідника 1987 р. (р<0,001) та відсутність відмінностей щодо його вмісту в молоці і різноманітних кисломолочних продуктах ( на сьогодні єдиним систематизованим дже­релом такої інформації є довідник «Таблицы химического состава пищевых продуктов», 1979 р. та 1987 р. видання);
- достовірно нижчий вміст аскорбінової кислоти в досліджуваних зразках (р<0,05). Також визначено інтегральні показники (ІР) мікронутрієнтного складу для кожного виду молока й кисломолочних продуктів та виявлено чітку закономірність їхнього росту із збільшенням жирності для різних видів молока та кисломолочних продуктів.
Як стверджують автори статті, збільшення інтегрального показника забезпечується за рахунок підвищення корисного ефекту від більш збалансованого (якісного) мікронутрієнтного складу молокопродуктів. Тобто більш жирні молокопродукти краще задовольняють потребу людського організму в мікронутрієнтах. Можливо саме тому в «Клінічному протоколі медичного догляду за здоровою дитиною віком до З років» (наказ МОЗ України №149 від 20.03.2008) чітко прописано, що до 2-річного віку в раціоні харчування дитини молоко та молочні продукти повинні бути 3,2% або 3% жирності - для того, щоб забезпечити її всіма необхідними поживними речовини в ідеально збалансованому співвідношенні.
Звернувшись до статті, Ви довідаєтеся про репрезентативну картину щодо реального вмісту мікронутрієнтів у молоці та кисломолочних продуктах вітчизняного виробництва.
Ознайомтеся з цими даними! Адже, кожний з нас має знати, які продукти споживає він та його діти і вибирати не тільки смачне та привабливе, а в першу чергу – корисне!
Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 446 | Додав: texnik | Теги: мікронутрієнти , молокопродукти , вітаміни С , молоко | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]